Dietní kapustová polévka
Chcete si udržet štíhlou linii, případně nějaké to kilo zhubnout? Pak budete muset obměnit jídelníček a zařadit do něj dietní pokrmy. Obavy však nejsou na místě – to, že po jídlu nepřiberete, ještě neznamená, že si na něm nepochutnáte. Jinými slovy – i dietní pokrmy mohou být chutné a perfektním příkladem budiž dietní kapustová polévka. Kapusta neboli brukev spadá do dvouleté košťálové zeleniny a první zmínky o ní pochází již ze starého Egypta. Další „rozmach“ zažila koncem středověku, kdy již vědělo o jejích blahodárných účincích na lidské zdraví. Vraťme se však k naší polévce. Co budete potřebovat k přípravě a jak postupovat při vaření?
Připravte si následující ingredience
- 100 g kapusty
- 10 g rostlinného oleje
- 10 g hladké mouky
- 20 g cibule
- 15 g rýže
- 1 lžička vegety
- sůl
- libeček
- pepř mletý
- 0,6 l vody
Postup přípravy
Cibuli nakrájejte nadrobno a nechte ji zpěnit na oleji. Zasypte ji moukou, osmahněte a na závěr zalijte vodou a rozšlehejte. Vařte po dobu cca 5 minut.
Přeberte rýži a propláchněte ji studenou i teplou vodou. Poté vsypte do polévky a opět nechte po dobu cca 5 minut vařit. Na závěr přidejte kapustu (kterou předtím nakrájíte na čtverečky), rozetřený česnek, pepř a sůl. Polévku vařte dalších 10 minut a ve finále dochuťte vegetou (případně i paprikovou – dodá polévce správný „šmak“). Ozdobte usekaným libečkem a můžete podávat.
Tip na další způsoby přípravy kapusty
Pokud vám kapusta zachutná natolik, že se ji rozhodnete zařadit do svého pravidelného jídelníčku i v jiných formách než v polévce, můžete ji také smažit, pařit, dusit, zapékat apod. Kapusta je vynikající ve studených salátech, ale vždy ji před konzumací povařte ve vroucí vodě!