Vaření

Domácí arašídové máslo

Domácí arašídové máslo je rychlé, snadné a stačí vám na něj jen jedna surovina – arašídy.

Arašídové máslo jsem si zamilovala hned napoprvé. Má skvělou sladko-slanou chuť a je to zdravá alternativa lískooříškových krémů. Pokud se aspoň trochu zajímáte o to, co jíte a díváte se na etikety, můžete si všimnout, že běžná arašídová másla ze supermarketů často neobsahují ani polovinu arašídů. Občas tam můžete objevit i nějaká BIO arašídová másla, která jsou minimálně dvakrát tak dražší než ta obyčejná, arašídů obsahují sice více, ale i tak v nich najdete nějaké ty konzervanty a stabilizátory. Pokud pak vyrazíte do nějaké prodejny zdravé výživy, můžete vybírat z dalších BIO, EKO a RAW másel, které můžou být i 100%, což se ale projeví i v ceně, která se může vyšplhat i přes 200Kč.

Arašídové máslo lze však zcela jednoduše připravit i doma a stačí vám k tomu jen jedna surovina – arašídy. Ty můžete koupit běžně v supermarketu, půlkilové balení seženete asi za 30kč. Ideální jsou samozřejmě syrové a nesolené, ale lze použít i pražené solené, ohledně soli se nemusíte bát, ve výsledném másle nepůjde nějak zvlášť cítit. Arašídy neoplachujte, z mokrých arašídů nepřipravíte tak dobré máslo, také arašídy nesmí být navlhlé. Další, co budete potřebovat, je mixér. Mixér musí být dostatečně výkonný, aby vydržel mixovat aspoň 5 minut. Mě to utáhl i obyčejný tyčový mixér, takže nemějte obavy. Arašídy stačí vysypat do mixéru (zaplníme ho maximálně do ¾) a mixujeme, dokud nevznikne krém. Nejdříve se vytvoří drobečky, pak větší hrudky a nakonec krém. Bude to chvíli trvat, protože se arašídy musí zahřát. Zahřátím se z nich uvolní tuk a vznikne tak to skvělé máslo. Pokud mixujete větší množství, je lepší arašídy občas promíchat. Až bude máslo hotové, stačí ho jen přesunout do čisté nádoby (ideální je zavařovačka vymytá čisticím prostředkem a poté vysterilizovaná vroucí vodou a důkladně vysušená). Pokud máslo sníte do týdne jak já, nemusí být ani v lednici, pokud chcete, aby vám vydrželo déle, nechávejte ho raději v lednici. Nejlepší je si však vždycky připravit čerstvé máslo v menším množství.

Potřebujeme:

  • arašídové máslo
  • mixér
  • sklenice

Postup:

  1. Arašídy mixujeme, dokud nevznikne máslo.
  2. Přesuneme do uzavíratelné sklenice nebo hned sníme. 🙂

x_MG_6210 x_MG_6211 x_MG_6212 x_MG_6214 x_MG_6219 x_MG_6221

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *