Dýňové hody – jaká jídla si z ní můžete připravit?
Dýně je zdravá zelenina, která je v mnoha českých domácnostech tak trochu opomíjená, což je určitě škoda. Není nad to dát si plnou misku teplé dýňové polévky a milovníci této polévky nám jistě rozumí. Dýně je dobrým pomocníkem v hubnutí, ale napomáhá také posílit imunitu a imunitní systém, což se s nastupujícím podzimem hodí. Je bohatá na vitamín A, vitamíny B a B3, vitamín E. Její konzumací dostanete do těla také kyselinu listovou, omega 3 mastné kyseliny, hořčík, vápník, draslík, zinek, fosfor, železo a podobně. Dýňová polévka, dezert z dýně nebo třeba rizoto? Vyzkoušejte jeden z těchto receptů a třeba se jeden z nich stane běžnou součástí vaší rodiny. Který z receptů vám chutná nejvíc?
Dýňová polévka se smetanou a slaninou
Co budete potřebovat:
- 1kg dýně
- 2 bobkové listy
- 100g anglické slaniny
- 2 stroužky česneku
- 1 pórek
- 60 ml zakysané smetany
- 140g červené čočky
- 1 čajová lžička kari koření
- Pepř, sůl
- Máslo
- Zeleninový vývar
Jak postupovat:
Bílou část pórku nakrájejte na kolečka a dužinu z dýně nakrájejte na kostičky. Česnek oloupejte a utřete. Do hrnce dejte máslo, rozpusťte a osmahněte. Přidejte nakrájenou dýni, čočku, utřený česnek a bobkový list. Chvíli vše zlehka restujte a poté zalijte zeleninovým vývarem. Vařte, dokud dýně nezměkne. Poté vytáhněte bobkové listy a za pomoci tyčového mixéru rozmixujte. Slaninu nakrájejte na plátky nebo kostičky, restujte bez oleje do křupava. Ve smetaně rozmíchejte pepř, sůl a kari a přidejte na závěr do misek, posypte slaninou.
Mřížkový dýňový koláč
Co budete potřebovat:
- 3 vejce
- 100g rozinek
- 1 polévková lžíce mleté skořice
- 100g vlašských ořechů
- 270g cukru
- 4 žloutky
- 50g krupice
- 2 čajové lžičky kypřicího prášku
- 1 žloutek na potření
- Sůl
- 350g mouky
- 2kg dýně
Jak postupovat:
Do mísy prosejte mouku s kypřícím práškem, přidejte žloutky, olej, skořici a 120g cukru. Všechny suroviny vypracujte v krásně hladké těsto, které zabalte do fólie a nechte půl hodiny odpočívat v lednici. Mezitím si připravte dýni. Oloupejte ji, odstraňte semínka a vlákna uvnitř. Dužinu nakrájejte na menší kousky a dejte povařit. Do hrnce dejte vodu, přiveďte k varu a dejte dýni, kterou vařte asi deset minut doměkka. Nechejte vychladnout bokem v misce.
Dvě třetiny těsta vyválejte tak, aby okraje lehce přesahovaly přes plech. Ten vymažte olejem dejte do něj vyválený plát těsta. Pro lepší a rovnoměrné pečení dejte na těsto fazole, které rovnoměrně po těstě rozprostřete. Pečte na cca 200 stupňů asi patnáct minut. Mezitím nasekejte vlašské ořechy a smíchejte s cukrem, krupicí, rozinkami, vejci, špetkou soli a studenou dýní.
Poslední díl těsta vyválejte a nakrájejte z něj proužky, které poskládáte poté na koláč jako mřížku. Na předpečené těsto dejte směs s dýní a na koláč naskládejte pláty těsta jako mřížku. Potřete žloutkem a dopečte koláč při teplotě 180 stupňů a to asi 45 minut. Po vychladnutí můžete servírovat.
Dýňové rizoto se sýrem
- 1 cibule
- 1,5 hrnku dýně
- 6 lístků šalvěje
- 8 hrnků kuřecího vývaru
- 2 hrnky rýže arborio
- 1 čajová lžička másla
- ½ hrnku parmazánu
- Sůl, mletý pepř
Jak postupovat:
Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Dýni očistěte a nakrájejte na kostičky. Ve větší pánvi rozehřejte máslo a na něm osmahněte cibuli. Přidejte rýži a hrnek a půl horkého kuřecího vývaru. Vše promíchejte, aby se do rýže dostalo co nejvíc vývaru a přidejte další hrnek a půl vývaru a promíchejte. S dalším vývarem přidejte dýni a šalvěj. Takto to opakujte, dokud rýže neabsorbuje většinu vývaru. Přidejte sůl, pepř a po půl hodině ochutnejte, případně přidejte sůl a pepř. Nechte chvíli odstát, poté přidejte nastrouhaný sýr.