Fakta a mýty o vejcích
Vejce jsou jednou z velmi diskutovaných potravin. V minulosti byly často označovány jako škodlivá potravina. Mnoho lidí je však má spojené se zvyšováním hladiny cholesterolu v krvi.
Někdo doporučuje vejce z jídelníčku úplně vyřadit, někdo zase konzumovat pouze bílky, které neobsahují cholesterol.
Nutriční hodnoty vajec
Vejce, spolu s masem a mlékem, patří mezi nejvíce hodnotné potraviny, které obsahují látky nejen živící a sytící, ale i ochranné.
V současné době se dostávají do obliby vejce křepelčí, které mají podobné složení jako slepičí, obsahují větší množství minerálů a vitamínů. Obsahují také cholesterol, ale vzhledem k tomu, že jsou menší, mají ho tedy i menší množství.
Co tedy všechno vejce obsahují?
-
Najedeme v nich celou řadu vitamínů – A, B, C, D, E, K a minerálů – vápník, síra, železo, zinek.
-
Jsou vynikajícím zdroje bílkovin, jež jsou pro lidský organismus velice důležité.
-
Peptidy, které v nich nalezneme, pomáhají snižovat krevní tlak.
-
Díky své výživové hodnotě mají pozitivní vliv při redukci váhy.
-
Je to skvělý zdroj kvalitních bílkovin a tuků, které mají příznivé složení mastných kyselin.
-
Přítomné fosfolipidy zmírňují přítomnost cholesterolu.
Mýtus?
-
Domácí je lepší než kupované. Vejce z velkochovu obsahuje méně cholesterolu a hrozí u něj menší riziko nákazy salmonelozou. Velkochovy totiž provádějí pravidelné kontroly.
-
Biovejce jsou kvalitnější. Složení biovajec se neliší od vajec s běžných chovů. Liší se způsob chovu nosnic.
-
Vejce jsou častým zdrojem nákazy salomelou. Chovy pravidelně provádějí kontroly a zdrojem nákazy mohou být často i jiné druhy potravin, především nedostatečně tepelně zpracované maso.
-
Při krmení se používají hormony a antibiotika. Tento způsob krmení je zakázán.
-
Vejce s bílou skořápkou jsou kvalitnější. Zbarvení skořápky je dáno plemenem slepic a pigmentem. Na kvalitu vejce nemá vliv.