Houby a jak je připravovat
Houby jsou opravdovou delikatesou a pochoutkou, kterou někteří nemohou ani cítit a jiní je milují.
Jestliže rádi chodíte s košíkem po lese a sbíráte houby, pak o nich musíte vědět spoustu věcí, například to, které houby jsou jedlé, a kterým se naopak vyhnout velkým obloukem. Pokud i vy rádi konzumujete houby, je dobré vědět, jak je připravit.
Citron zlepšuje stravitelnost
Citron pomáhá velmi dobře strávit houby, které jsou jinak těžce stravitelné. Doporučujeme proto houby očistit, pořádně proprat a před tepelnou úpravou je zakápnout citronovou šťávou. Můžete zvolit úpravu na předsmažené cibulce, kdy pod pokličkou na mírném ohni houby podusíme. Dusit houby je nutno minimálně dvacet minut, aby byly dobře upravené a také stravitelné. Přidejte vodu, jelikož z hub se voda odpařuje velmi rychle. Jakmile bude voda pryč a houby budou hotové, můžete přidat vejce a vše nechat zhoustnout.
Můžete ohřívat
Mezi lidmi se všeobecně traduje, že by se houby neměly ohřívat. Houby, které jsou podruhé ohřívané, jsou jedovaté, říká se. To je však mýtus, který se nezakládá na pravdě. Klidně houby ohřívejte, nijak vám neublíží.
Pozor na skladování hub
Houby by mohly být nebezpečné, když je po uvaření necháte příliš dlouho stát v teple. Po vychladnutí je ihned dejte do lednice, popřípadě ihned do mrazáku. Dušené houby mohou klidně do mrazničky na rozdíl od syrových hub.
Sušené houby
Sušené houby jsou také skvělým kořením. Najemno umleté sušené houby jsou skvělým kořením například do omáček, polévek nebo i na maso. Tento prášek z hub dělá opravdu velké divy, jídlo bude díky němu aromatičtější, chutnější a také lepší. Vyzkoušejte i vy tento prášek!
Sladkokyselý nálev
Houby můžete dát do sladkokyselého nálevu. I zde platí houby očistit, osolit a zakápnout citronovou šťávou před zpracováním. Sklenice vždy dobře umyjte a vypařte horkou vodou. Přidejte syrové houby, můžete také na kolečka nakrájenou cibuli a nálev, který je již připravený, uvařený a chladný. Zavřete pořádně sklenice a sterilizujte.