Vaření

Hruškový koláč

Snadný a rychlý koláč s hruškami je ideálním dezertem pro pohoštění hostů, například ke kávě.

Ještě než se vrhneme na samotné kuchtění, řekneme si něco o koláčích. Co je to koláč, to asi všichni víme, je to tedy druh kulatého pečiva, obvykle se peče. Může být připravený z různých druhů těsta, nejčastěji se na něj používají pevná těsta. Těsto se vytláčí do kulaté formy tak, aby kopírovalo tvar formy, tedy nejen na dno, ale i do boků. V závislosti na chuti se pak může koláč doplnit různými přísadami, existují sladké i slané koláče. Tento popis ale nevystihuje koláče v pravém slova smyslu, ale páje, které jsme převzali z Anglie. Koláč měl totiž původně jinou podobu, kterou dnes přisuzujeme spíše pod slovo koláček a koláč používáme k pojmenování toho, co je ve skutečnosti páj.

V Čechách tradičně připravované malé koláčky mají sladkou náplň (obvykle makovou, povidlovou, ořechovou, nebo tvarohovou) a podávají se na posvíceních, nebo při významných událostech, jako je svatba. Tyto koláčky jsou malé, jejich velikost nepřekračuje 8 centimetrů. Mívají jen jeden druh náplně a navrch jsou posypány sladkou drobenkou. Pečou se z kynutého těsta. Větší variantě těchto koláčků se říká frgál. Páj je počeštělý anglický název pie, od tradičních českých koláčů ho odlišuje hned několik věcí. Je z jiného druhu těsta, které je tenčí, ale tvaruje se po stranách do větší výšky, takže tvoří takovou misku pro jeho náplň. Náplň pájů je pestrá, může být sladká i slaná, kdežto koláčky mají typicky sladkou chuť. Koláčky se posypávají drobenkou, zato páje se obvykle přikrývají buď celé další vrstvou těsta, nebo se z těsta vytváří typická mřížka.

Tento recept by se tedy měl jmenovat hruškový páj, ale drtivá většina lidí bude výsledný dezert stejně nazývat koláč, tak to nazveme koláč a nebudeme nic víc řešit. 🙂

X_MG_3231

Čas: 65 minut    Množství: 1 koláč            Náročnost: snadné

Ingredience:

  • 220g hladké mouky
  • 80g moučkového cukru
  • 150g másla
  • 3 hrušky
  • ½ sáčku skořicového cukru
  • Lžička skořice
  • 2 žloutky
  • 200ml smetany
  • Špetka soli

Postup:

  1. Předehřejeme si troubu na 160°C, připravíme si formu na koláč, kterou vymažeme tukem.
  2. V míse smícháme mouku, změklé máslo, 50g cukru a sůl. Celé to zpracujeme do podoby drobenky a tu pak vtláčíme do formy.
  3. Oloupeme si hrušky, překrojíme je napůl a vykrojíme jadřince. Hrušky krájíme na půlcentimetrové plátky, které skládáme na těsto. Hrušky nakonec zasypeme skořicovým cukrem. Formu dáme na 10 minut do trouby.
  4. Mezitím si v další míse rozmícháme smetanu, žloutky, skořici a zbylých 30g cukru. Směs nalijeme na předpečené těsto a necháme péct, dokud neztuhne. To by mělo trvat asi 40 minut.

Koláč můžeme podávat ještě teplý, je to skvělý dezert ke kávě.

x_MG_3239

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *