Jablečný dezert pod kokosovou peřinkou
Jemný vláčný dezert s jablky a kokosem zachutná zaručeně malým i velkým. Je výborným dezertem ke kávě.
Co je to vlastně dezert? Slovo dezert pochází z francouzského desservir, což znamená uklidit ze stolu. Dezert je jídlo podávané obvykle na zakončení menu. Nejčastěji ho představuje malá porce sladkého jídla, jeho charakter je však silně podmíněn krajovými zvyklostmi – např. ve Francii je zvykem servírovat jako dezert sýr (pokud možno několik druhů), v Itálii kromě sladkostí rovněž sýr i ovoce, ve Španělsku se dezertem rozumí sladkosti, ale v závislosti na ročním období se servíruje i ovoce. Je mnoho druhů dezertů, ale vždy by měly chuťově harmonizovat s ostatními chody.
Příprava se zdá složitá, ale vlastně je to docela jednoduché a každý to zvládne. Tento dezert má v podstatě 3 vrstvy – vlastní korpus, jablka a kokosový sníh. Nejprve si připravíme korpus. Máslo, cukry, sůl, vejce a žloutky spolu vyšleháme, poté přidáváme postupně zbylé suroviny a šleháme do podoby hustého těsta. Těsto rozetřeme na plech, posypeme mandlemi. Dále si připravíme jablka, oloupeme je a nakrájíme na plátky, pak je pokapeme citronovou šťávou a rovnoměrně rozprostřeme na těsto, posypeme cukrem a dáme péct. Mezitím si vyšleháme bílky se špetkou soli. Po vyšlehání postupně přidáváme cukr a kokos. Sníh rozprostřeme na těsto, posypeme mandlemi a necháme dopéct. Po upečení necháme vychladnout a podáváme.
Čas: 60 minut Množství: 1 plech Náročnost: střední
Potřebujeme:
- 350g polohrubé mouky
- 200g másla
- 125g moučkového cukru
- 70g strouhaného kokosu
- 150ml mléka
- 2 lžíce citrónové šťávy
- ½ sáčku prášku do pečiva
- 2 lžíce vanilkového cukru
- 3 žloutky
- 1 vejce
- Špetka soli
Náplň:
- 1kg jablek
- 100g mletých mandlí
- 30g cukru krystal
- 2 lžíce citrónové šťávy
Sníh:
- 125g moučkového cukru
- 70g strouhaného kokosu
- 3 bílky
- Špetka soli
Postup:
- Předehřejeme si troubu na 190°C, připravíme si plech, který vyložíme pečícím papírem.
- Do mísy si dáme změklé máslo, moučkový a vanilkový cukr, sůl, vejce a žloutky a vyšleháme do pěny.
- Postupně přidáváme mléko, mouku s pečícím práškem, citrónovou šťávu, sůl a kokos a šleháme do hustého těsta.
- Těsto rozetřeme na plech a rovnoměrně rozetřeme.
- Těsto posypeme trochou mandlí.
- Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců, rozkrojíme a nakrájíme na tenké plátky, které dáme do mísy a pokapeme citrónovou šťávou.
- Plátky jablek rovnoměrně rozprostřeme na těsto a posypeme cukrem.
- Těsto s jablky pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut.
- Mezitím, co se těsto peče, si vyšleháme bílky se špetkou soli dotuha a poté postupně zašleháváme cukr a nakonec kokos.
- Na předpečený koláč rozprostřeme sníh a zasypeme mandlemi. Teplotu v troubě snížíme na 180°C a necháme dopéct dalších 20 minut.
Po upečení a vychladnutí můžeme ihned podávat. 🙂