Jak oloupat grep
[dropcap]D[/dropcap]ávno jsou pryč doby, kdy sehnat grep nebo jakékoliv jiné citrusy bylo úkolem nadlidským. Kromě rozšířených citronů a pomerančů se do našich končin v posledních letech dostaly i pomela nebo pravě grepy.Grapefruit je ovoce bohaté na vitaminy C, B1 a K, zvyšuje obranyschopnost organismu, zlepšuje krevní oběh, snižuje hladinu cholesterolu v krvi i riziko vzniku rakoviny plic či žaludku.Jak takový grep před konzumací správně nachystat?
Jak na kůru
Nejdříve grep zbavíme kůry. K tomuto účelu můžete použít prsty, speciální nože na citrusy nebo kombinaci obojího.
Nehtem si grep v jednom místě načněte a postupně kůru odloupávejte. Což je praktické, pokud po ruce nemáte nůž, ale spoustu lidi to přivádí k šílenství. Lepší proto je nožem kůru nakrojit po obvodu dvakrát tak, jako byste chtěli ovoce nakrájet na čtvrtiny – krájíte ale jen kůru. Potom jednotlivé díly kůry snadno sloupnete.
Na trhu jsou k dostání speciální nože na citrusy, kterými kůru jednoduše oloupete. Takové nože nabízí např. Tescoma od 69 Kč.
Oloupaný grep si buď prsty (zůstanou zachovány jednotlivé měsíčky) nebo nožem rozpůlíte. Grep můžete jíst i takto, bude ale velmi hořký.
Co se slupkou?
Hořkost způsobuje vnitřní slupka, proto je lepší oloupat i každý měsíček. Bude s tím sice víc práce, ale ovoce bude mnohem sladší. A pro velké milovníky sladkého lze oloupané měsíčky ještě obalovat v moučkovém cukru (tato kombinace ale může citlivějším způsobovat žaludeční nevolnost).
[box type=“info“ ]Stejným způsobem se pak ke konzumaci chystá i pomelo, které má ale (i díky své velikosti) vnitřní slupky tak tuhé, že je třeba se jich zbavit vždy.[/box]
Pokud stále nevíte jak na to, podívejte se na video:
Získalo si vás ovoce pro svou specifickou chuť nebo upřednostňujete sladší citrusy? Máte vlastní vychytávky na přípravu?