Jak oloupat lískové oříšky
[dropcap]L[/dropcap]ískové oříšky jsou v našich končinách velmi oblíbené pro svou dostupnost, chuť i cenu. Nejčastěji se prodávají celé oříšky ve slupkách, které je nutné se během vaření, pečení nebo zdobení z zbavit. Jak na rychle a jednoduše? Troubu zapněte na 200 °C. Na plech nasypte lískové oříšky a vložte do předehřáté trouby. Nasucho oříšky pražte asi 5-10 minut, poté je z trouby vyndejte a nechte trochu zchladnout. Přesypte oříšky do kovového cedníku a třesením je slupky snadno zbavíte. Pokud zrovna nemáte po ruce kovový cedník, stejně dobře poslouží i utěrka a místo v troubě se dají oříšky opražit na pánvi. Z trouby ale mají výraznější chuť. A co s loupanými oříšky? Hojně se používají jako zdobení na cukroví, ale vyzkoušet můžete například i domácí lískooříškovou pomazánku.
Recept na lískooříškovou pomazánku
Potřebujete:
100 g loupaných lískových oříšků
1 konzerva slazeného kondenzovaného mléka
100 g mléčné čokolády
100 g hořké čokolády
3-4 lžíce medu
špetka mletého kardamonu
[box type=“info“ ]Podle svých preferencí můžete použít také 200 g jen mléčné čokolády nebo 200 g jen hořké čokolády.[/box]
Postup:
Oříšky zbavené slupky ještě teplé (pokud během loupání zchladly dejte je ještě na pár minut do trouby nebo na pánev, ale dávejte pozor, aby se nespálily) rozmixujte na kaši.
Mléko, čokoládu, med a kardamon nechte rozpustit a spojit mícháním ve vodní lázni (do hrnce s vroucí vodou vložte žáruvzdornou misku nebo menší hrnec se surovinami). Měli byste získat hladkou hmotu. Tu přidejte k oříškům a mixujte dohladka, aby v pomazánce nebyly hrudky.
Vyzkoušeli jste domácí lískooříškovou pomazánku? Máte svoje triky na loupání ořechů? Podělte se s námi v komentářích pod článkem. Nebo se podívejte, jak loupat třeba mandle SEM.