Jak oloupat mandle
[dropcap]V[/dropcap] obchodě se dnes loupané mandle dají sehnat poměrně běžně. Pokud ale nechcete utrácet nebo zrovna loupané neseženete, nevěšte hlavu. Loupání mandlí doma je vážně hračka.Mandle jsou vlastně semena mandloně obecné, stromu, který je nejblíže příbuzný z broskvemi a meruňkami. Mandle jsou bohaté na hořčík, vápník, draslík a další stopové prvky. Loupané mandle se používají na zdobení cukroví, do moučníků, na výrobu marcipánu nebo jako „zobání“ třeba k filmu, pokud si je opražíte se solí.
Jak na mandle
Mandle nasypte do misky nebo hrnce a zalijte vroucí vodou. Nechte asi minutu stát, vodu slijte a mandle propláchněte studenou vodou. Mandli vezměte mezi prsty a promnutím slupku jednoduše odstraňte.
Stejným způsobem lze mandli i rozpůlit. Pokud od sebe půlky neodskočí, stačí použít ostrý nůž, jehož čepelí od sebe půlky mandle oddělíme.
A co s mandlemi teď? Vyzkoušejte jednoduše naslano nebo rozplývavé mandlové rohlíčky:
Pražené mandle
Na suchou pánev nasypeme vetší množství soli a necháme zahřát. Poté přisypeme suché mandle a za míchání pražíme dozlatova. Mandle můžeme jíst vlažné i po vychladnutí.
Mandlové rohlíčky
Potřebujete:
30 dkg hladké mouky
20 dkg másla
10 dkg loupaných mandlí
4 dkg moučkového cukru
2 žloutky
Postup přípravy:
Oloupané mandle nasucho trochu opražíme, poté nameleme nebo nasekáme ve strojku na jemno a takto připravené smícháme s moukou, změklým máslem, cukrem a žloutky. Těsto prohněteme a utvoříme bochánek, který necháme v lednici dvě hodiny odležet.
Z těsta tvarujeme malé rohlíčky, ty klademe na plech vyložený pečicím papírem a pečeme na 170 °C asi 8 minut. Rohlíčky by měly zůstat světlé, jen zespodu nazlátlé.
Vlažné rohlíčky obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou.
A jaký je váš oblíbený mandlový recept?