Jak se dělá dušená mrkev
Ingredience
[starlist]
- 500 g čerstvé mrkve
- 1/4 kostky másla
- 1 velká cibule
- hladká mouka
- citrónová šťáva
- hovězí vývar, stačí i kostka
- cukr
- pepř
- sůl
Postup
Nejprve si připravíme cibuli. Oloupeme ji, omyjeme a nakrájíme najemno. Budeme potřebovat hlubší pánev, ve které necháme rozpustit 1/4 kostky másla. Až bude máslo rozehřáté, přidáme cibulku. Osmažíme ji dozlatova a přidáme mrkvičku nastrouhanou na proužky, nebo nakrájenou na kolečka.
Mrkev nastrouhaná na nudličky, se rychleji dusí, ale nakrájená na kolečka, zase vypadá na talíři lépe. Záleží na každém z vás jak si ji tedy připravíte. Chviličku ještě společně orestujeme a podlijeme vývarem. Přiklopíme pokličkou, stáhneme plamen, nebo ubereme teplotu a necháme dusit.
Nezapomene trošku osolit a opepřit. Zatím máme trošku času, takže si připravíme mističku s vodou, ve které si pečlivě rozmícháme lžíci hladké mouky. Až bude mrkvička měkká, ale ne rozvařená, vlijeme do ní naši vodu s moukou a pečlivě rozmícháme. Ještě trošku prohřejeme, dochutíme solí a cukrem, můžeme přidat ještě kousek másla a zakápneme citrónovou šťávou. Můžeme podávat s rozpekem a masovými karbanátky, nebo jen jako součást přílohy k bramborám. Ani samotná není vůbec špatná.
Dobrou chuť.