Jak se dělá houskový knedlík
Suroviny
[starlist]
- Mléko 250 ml
- Vejce 1 kus
- Hrubá mouka 400g
- Droždí 20g
- Sůl
- Cukr lžička
- Rohlíky nebo housky 2 kusy
Postup
Starší housky nebo rohlíky pokrájíme na kostičky a necháme chvíli oschnout. V misce rozmícháme droždí s lžičkou cukru na kašičku, přimícháme k němu část vlažného mléka a odstavíme stranou. Musí hezky v klidu vzejít. Zbytek mléka si necháme na zadělání těsta.
Do velké mísy prosejeme hrubou mouku, přidáme vajíčko, kvásek, který nám vzešel, osolíme a postupně přidáváme mléko. Vznikne poměrně řídké těsto, ke kterému přidáme nakrájené housky a zpracujeme v hladké těsto. Hotovo máme, až když se těsto nelepí.
Ze zadělaného těsta vyválíme dvě šišky a na pomoučeném valu necháme 30 minut kynout. Po deseti minutách knedlíky otáčíme, aby vykynuly rovnoměrně.
Nezapomene si dát do velkého kastrolu vařit osolenou vodu. Do vařící vody vložíme vykynuté knedlíky, které předtím otřeme mokrou rukou namočenou ve studené vodě. Zmírníme plamen a knedlíky vaříme 10 minut, pak je obrátíme a vaříme dalších 9 minut.
Uvařené knedlíky na prkénku propíchneme párkrát vidličkou, aby z nich vyšla pára. Horké knedlíky je nejlépe krájíme nití, studené jdou i nožem.
Dobrou chuť!!!