Jak se vaří pórková polévka
Dnes si uvaříme pórkovou polévku na dva možné způsoby. Obě jsou výborné.
Rychlá pórková polévka
Ingredience
[starlist]
- Konec formuláře
- 3 ks velké brambory
- 1 lžička majoránka
- 2 kostky zeleninový vývar z kostky
- špetka mletý pepř
- 1 lžička sůl
- 1 lžička celý kmín
- 3 lžíce olivový olej
- 1 ks velký pórek
Postup
Pórek a brambory očistíme, nakrájíme na malé kousky.
V polévkovém hrnci rozehřejeme olivový olej a zprudka orestujeme pórek s kmínem. Zalijeme studenou vodou, přidáme brambory, majoránku, sůl, pepř, masox. Pórkovou polévku přivedeme k varu a vaříme asi 25 minut. Ke konci vaření můžeme polévku zahustit instantní jíškou, ale není potřeba.
Klasickou pórkovou polévku podáváme teplou a nejlépe s čerstvým pečivem.
Krémová pórková polévka
Ingredience
[starlist]
- 400 g pórku
- 3 lžíce másla
- 3 lžíce hladké mouky
- 1 l vývaru z kostky
- 1 dl smetany
- 0,5 dl mléka
- 1 žloutek
- pepř
- sůl
[/starlist]
Postup
Na lžíci másla osmahneme nakrájený pórek, zalijeme částí vývaru a dusíme doměkka. Ze zbytku másla a mouky připravíme jíšku, rozředíme ji vývarem, rozšleháme a povaříme. Přidáme udušený pórek, který můžeme rozmixovat, povaříme, přilijeme smetanu, dosolíme a opepříme. Zjemníme žloutkem rozšlehaným v mléce.
Dobrou chuť!
Mňam!