pestovani zazvoru
Pěstování rostlin,  Zahrada

Jak si vypěstovat zázvor?

[dropcap]V[/dropcap] minulém příspěvku jsme Vám přinesli informace o léčivých účincích zázvoru a dnes Vám poradíme jak vypěstovat zázvor. Zázvor má výjimečné léčivé účinky  a neměl by chybět v žádné kuchyni. Většina lidí kupuje zázvor v obchodech, pokud budete chtít, můžete si vypěstovat zázvor vlastní.  Není to tak náročné, jako by se na první pohled mohlo zdát. K jeho pěstování je nutný hlavně dostatek vláhy a teplo.

pestovani zazvoru

5 tipů jak vypěstovat zázvor

[checklist]

  • Pokusit se vypěstovat vlastní zázvor můžete z koupeného kořene zázvoru. Na sklonku zimy a jara se v supermarketu podívejte po neporušeném zázvoru, s pupenem na vrcholu zázvoru.
  • Doma opatrně uřízněte zázvor zhruba 5 centimetrů od místa, kde zázvor raší. Zasaďte ho do květináče s kvalitní zeminou, vyberte mu opravdu teplé místo a nezapomínejte ho pravidelně zalévat. Zalévejte jej denně do misky a to pouze vlažnou vodou, v ideálním případě dešťovkou. Jestliže máte tvrdou vodu, nechte ji alespoň nějakou dobu odstát. Zázvor nesnáší sucho, ale ani přelití.
  • Myslete na to, že zázvor je sice teplomilná rostlina, ale s přímým sluníčkem není zrovna kamarád, proto ho raději umístěte na místo, kam na něj sluneční paprsky nemohou, ale přesto tam není tma. Stejně špatně zázvor reaguje na teplotní výkyvy.
  • Zázvor pravidelně přihnojujte, nemusíte kupovat žádné speciální hnojivo, bohatě postačí to na pokojové květiny.  S hnojivem však zacházejte opatrně a řiďte se pravidlem, že méně je někdy více.
  • A pak už se jen obrňte trpělivostí, zázvor klíčí relativně dlouhodou dobu, tak nebuďte ve stresu, pokud několik týdnů u rostlinky nezaznamenáte žádnou změnu. Naklíčený zázvor však roste relativně rychle a na svou první zázvorovou úrodu se můžete těšit zhruba 9 měsíců po zasazení.

[/checklist]

Zázvor se můžete pokusit vypěstovat i na zahrádce, ovšem veškerá vaše snaha přijde vniveč, pokud nemáte skleník nebo foliovník. Zázvor vyžaduje stálou teplotu bez jakýchkoliv teplotních skoků. Neobejde se také bez půdy bohaté na živiny, která je schopná zadržovat vlhkost, ale zároveň je dobře propustná. Půda by také neměla obsahovat kameny, které by mohly kořen zázvoru zohyzdit.

Jak poznáte, že přišel správný čas na sklizeň zázvoru?

I přesto, že s pěstováním zázvoru nemáte žádné zkušenosti, nemusíte si dělat žádné obavy, že správný okamžik na sklizeň zázvoru nepoznáte. Právě naopak. Nejvyšší čas na sklízení poznáte velmi jednoduše. Jakmile začne oddenek zázvoru sesychat, můžete začíst sklízet a konečně se radovat z vlastnoručně vypěstované léčivé rostlinky. Část rostliny použijte ke konzumaci a část kořene s pupenem opět zasaďte.

[box type=“info“ ]

Jak naložit s úrodou zázvoru?

Kořen zázvoru můžete uložit na chladné místo a v případě potřeby si z něj uvařit zázvorový čaj. Ovšem vyzkoušet můžete i některý ze způsobů konzervace zázvoru. Inspirací pro vás může být Střední východ, kde nedají dopustit na kandovaný zázvor.[/box]

Kandovaný zázvor

kandovaný zázvor

Kořen zázvoru nakrájejte na menší kostičky, které v hrnci zalijte vodou. Přiveďte do varu, ale myslete na to, že [highlight]zázvor se nesmí vařit[/highlight], protože by změknul víc, než je pro tento recept potřebné. Jakmile voda začne bublat, zmírněte plamen a nechte zázvor zhruba deset až patnáct minut jen tak probublávat.

Pak jej vyndejte z vody, dobře oušte a dejte do misky. Vodu, která vám po vaření zbyla, nevylévejte, budete ji potřebovat k přípravě [highlight]zázvorového sirupu[/highlight]. Do jednoho litru zázvorové vody přidejte 250 gramů cukru a citronovou šťávu dle vlastní chuti, přiveďte k varu a vařte, dokud se cukr úplně nerozpustí.

Ještě horký lektvar nalijte na zázvorové kostky, přikryjte a nechte 24 hodin uležet. Další den uležený zázvor opět slijte a vodu povařte s dalšími 100 gramy cukru a opět sirupem zalijte zázvorové kostky. Celý  postup opakujte celý týden. Pak nechte zázvor odpočívat další dva dny, poslední den nechte zázvor probublávat jen pět minut, pak zázvor opět vyberte, nechte pořádně prosušit 12 až 24 hodin v troubě, u níž necháte otevřená dvířka. Na úplný závěr kostky zázvoru obalte v krystalovém cukru a skladujte v dobře uzavíratelné nádobě.

Proces kandování je sice trochu náročný na čas, ale vaše rodina i přátelé vám budou za tuto zdravou pochoutku jistě vděčni.

 

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *