Jak uchovat kávu, aby nevyčpěla? Nepřítelem je teplo i vzduch
Milujete čerstvou kávu? Pak jistě víte, že pro její přípravu je zásadní, jak je skladována a zda je dodržen interval mezi jejím pražením a samotnou přípravou. V kavárnách si toto umí velmi dobře pohlídat, protože vědí, že to dělá rozdíl mezi průměrným šálkem kávy a prvotřídním espressem. Jak ale uchovávat kávu doma, aby nevyčpěla a chutnala skvěle?
Čerstvost se cení
Nejlepší nápoj bude vždy připraven jen z čerstvě namleté kávy. Když nemáte doma mlýnek, je nutné kupovat kávu po menších dávkách. I tak je ale nezbytné umět ji dobře uskladnit, jinak jste vyhodili peníze a budete z výsledku zklamaní.
Hlavní nepřátelé
Mezi hlavní viníky nedobré kávy patří teplo, světlo, vlhkost a vzduch. Kávu je ideální uchovávat ve vzduchotěsné nádobě a také v chladných a temných podmínkách. Vyplatí se využít speciální dózu určenou pro uchovávání potravin, tak zůstane výběrová káva skutečně maximálně čerstvá a chutná. Nejlepší je keramická nádoba s vakuovou pečetí.
Vyhněte se teplu
Ani v té nejlepší nádobě nebude kávě dobře, pokud bude vystavena teplu nebo značným teplotním šokům. Určitě ji tedy neskladujte například nad digestoří nebo lednicí, kde je teplý vzduch. Rychle zde ztrácí kvalitu a aroma.
Nejen skladování hraje roli
Je jasné, že skladování kávy není jediným elementem, který rozhoduje o tom, jak kvalitní nápoj připravíte. Je řada možností, které se dnes dají využít. Nejde jen o klasické espresso, ale můžete využít i chemex, aeropress nebo frenchpress. Každá metoda má něco do sebe a dokáže vykouzlit z kávy odlišný požitek. Typický český „turek“ je pozvolna na ústupu, ale ani dříve populární instantní káva již rozhodně není žádné terno.
Je však také nutné zvolit vhodný typ kávy, který se na daný způsob přípravy hodí. To, jak vybrat, vám nejlépe poradí v dobré pražírně. Proto nakupujte v menších specializovaných prodejnách, kde se vám budou skutečně věnovat a pomohou vám zvolit to nejlepší pro vás.
Zdroj obrázku: Peeradontax / Shutterstock.com