Jak udělat dobré lasaně
Plátků lasagní se prodávají dva druhy. Je to skvělé jídlo k obědu i k večeři.
Ingredience
[starlist]
- 25 dkg krájených rajčat
- 11 plátků lasagní
- parmazán
- 30 dkg vepřového mletého masa
- 1 lžička plnotučné hořčice
- kečup
- rajský protlak
- sůl
- pepř
- oregáno
- Omáčka
- ½ l mléka
- hladká mouka
- sůl
- 5 dkg másla
- Strouhaný muškátový oříšek
- Olej
[/starlist]
Postup přípravy receptu
Lasagne vkládáme po 3 – 4 do vroucí osolené vody s trochou oleje a necháme chvíli změknout. Pak je přendáme na talíř, případně vhodíme do mísy s ledovou vodou.
Připravíme si masovou směs
Mleté maso osmažíme na pánvi na troše oleje, okořeníme, přidáme malý protlak, kečup a hořčici. Za občasného přilévání vody dusíme maso doměkka.
Připravíme si bešamelovou omáčku
Na másle opražíme mouku a po troškách přiléváme mléko. Směs vymícháme do hustší omáčky. V případě potřeby přidáme mléko. Mléko přidáváme po troškách a čekáme, dokud se všechno neprovaří. Jinak by nám vzniky velké hrudky.
Jednotlivé suroviny si rozdělíme na stejně velké díly podle potřebného množství vrstev – 5 vrstev lasagní, 4 vrstvy bešamelu, 3 vrstvy rajčat a 2 vrstvy masa. Do vymazané formy skládáme jednotlivé vrstvy: lasagne – rajčata – lasagne – masová směs – bešamel – lasagne – rajčata – bešamel – lasagne – masová směs – bešamel – lasagne – rajčata – bešamel – parmazán. Italské lasagne pečeme v troubě při 180 °C asi 45 minut. Je potřeba dodržet 45 minut pečení, aby se nám vypařila všechna přebytečná tekutina.
Italské lasagne ihned podáváme.
Nejlepší lasagně jsou ale stejně až druhý den, kdy se to všechno propojí a dobře porcuje.