vajicko na mekko
Vaření

Jak uvařit vajíčka na měkko

[dropcap]U[/dropcap]míte opravdu správně uvařit vejce? Není nad víkendovou snídani s teplými vejci. Ne všichni ale vědí jak na to. Ideální jsou čerstvá vejce, maximálně čtrnáct dní stará.

Ingredience

[starlist]

  • voda
  • vejce
  • sůl

[/starlist]

vajicko na mekko

Postup

Správně uvařit vejce na měkko není problém, pokud vejce vložíte do studené osolené vody (musí být zcela ponořené!), kterou pak dáte vařit. V momentě, kdy voda začne vařit, necháme vejce ještě 2 minuty ve vodě. Voda musí jen probublávat a ne vařit naplno, pak bude hotové na měkko. Bílek bude sražený, ztuhlý a žloutek zůstane tekutý.

Vaříme-li vejce na hniličku, vyndáme je po 4-5 minutách varu. Vejce má táhlý žloutek a přitom tuhý bílek. Pak je maličko naťukneme a ponoříme na 10 vteřin do studené vody, aby se lépe loupala. Nesmějí však vychladnout!

Vejce na tvrdo vaříme podle velikosti 8 až 10 minut. Vejce bude mít tuhý bílek i žloutek.

Horká vařená vejce servírujeme v kalíšcích speciálně určených pro podávání vajec se lžičkou a slánkou.

Výborně chutnají s tmavým chlebem a čerstvou zeleninou.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *