Jak uvařit vajíčka na měkko
[dropcap]U[/dropcap]míte opravdu správně uvařit vejce? Není nad víkendovou snídani s teplými vejci. Ne všichni ale vědí jak na to. Ideální jsou čerstvá vejce, maximálně čtrnáct dní stará.
Ingredience
[starlist]
- voda
- vejce
- sůl
[/starlist]
Postup
Správně uvařit vejce na měkko není problém, pokud vejce vložíte do studené osolené vody (musí být zcela ponořené!), kterou pak dáte vařit. V momentě, kdy voda začne vařit, necháme vejce ještě 2 minuty ve vodě. Voda musí jen probublávat a ne vařit naplno, pak bude hotové na měkko. Bílek bude sražený, ztuhlý a žloutek zůstane tekutý.
Vaříme-li vejce na hniličku, vyndáme je po 4-5 minutách varu. Vejce má táhlý žloutek a přitom tuhý bílek. Pak je maličko naťukneme a ponoříme na 10 vteřin do studené vody, aby se lépe loupala. Nesmějí však vychladnout!
Vejce na tvrdo vaříme podle velikosti 8 až 10 minut. Vejce bude mít tuhý bílek i žloutek.
Horká vařená vejce servírujeme v kalíšcích speciálně určených pro podávání vajec se lžičkou a slánkou.
Výborně chutnají s tmavým chlebem a čerstvou zeleninou.