Jemný ovocný dezert
Dostali jste chuť na vynikající dezert, ale došly vám nápady? Máme pro vás tip na pochoutku, která je na mlsání v průběhu letních měsíců jako stvořená. Co byste řekli na jemný dezert plný ovoce? Máte ho mít…
Budete potřebovat následující ingredience
- moučkový cukr 100g
- hladká mouka 150 g
- vejce 3 ks
- tuk
- prášek do pečiva 1/4 lžičky
- Krém:
- mléko 2dl
- máslo 180g
- vanilkový pudink 4 lžíce
- moučkový cukr
- kakao 2 lžíce
- Náplň a ozdoba:
- kiwi 1 ks
- banány 5 ks
- smetana ke šlehání 1 balení
- čokoládová rýže 1 lžíce
- čokoládové hoblinky 1 lžíce
Postup přípravy
Připravte si dortovou formu – důkladně ji vymažte a vysypejte moukou. Další krok spočívá v našlehání žloutků s polovinou cukru. Postupně přilévejte 3 až 4 lžíce vařící vody a našlehejte do husté pěny. Bílky použijte na ušlehání sněhu – přidejte do nich zbytek cukru a vyšlehejte do tuha.
Do žloutkové pěny střídavě přidávejte mouku a sníh a ve finále vmíchejte prášek do pečiva, který předtím promícháte se 2 lžícemi mouky. S hotovým těstem šup do formy a nechte péct po dobu 8 minut na předehřátých 200°C (elektrický sporák). Poté teplotu snižte a dopečte. Zda je těsto hotové, zjistíte klasickým trikem – píchnutím párátka.
Korpus máte – nechte ho vychladnout na mřížce a pusťte se do vaření pudinku dle návodu na obalu. Hotový pudink rovněž nechte vychladnout.
Změklé máslo ušlehejte s prosátým cukrem pěkně dohladka. Postupně do něj vlévejte vlažný pudink a nakonec krátce zašlehejte. Krém je téměř hotov, ale ještě do něj zamíchejte kakaový prášek. Hotový krém použijte na potření spodní vrstvy korpusu, který je již vychladlý a podélně rozříznutý na dvě poloviny. Na vrstvu krému naskládejte nakrájená kolečka banánů, poté opět překryjte krémem a přitisknete svrchní placku.
Krémem potřete také obvodovou část korpusu – poslouží jako „lepidlo“ pro čokoládovou rýži. Následně nechte dezert vychladnout a ztuhnout. Vyšlehejte smetanu se ztužovačem na husto, potřete horní část korpusu a dozdobte zbylými ingrediencemi – nakrájenými banány, kiwi a nakonec čokoládovými hoblinkami. Máte hotovo a můžete se pustit do mlsání!