Jogurtové muffiny
[dropcap]T[/dropcap]ento recept je jedním z neoblíbenějších a nejčastěji používaných na muffiny. Je dokonalý. Muffiny jsou vláčné a vždycky mají úspěch. Pokaždé se po nich zapráší. Představíme si dnes recept na jogurtové muffiny.
Ingredience
[starlist]
- hrnek a půl hladké mouky
- tři čtvrtě hrnku cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
- 1/2 balíčku jedlé sody
- 2 vejce
- 125 g másla
- 1 bílí jogurt
- špetka soli
- větší banán
- 1/2 tabulky čokolády na vaření
[/starlist]
Postup
Do mísy prosijeme mouku a přidáme všechny „suché“ ingredience kromě cukru. V jiné míse smícháme vajíčka, rozpuštěné máslo, cukr, jogurt a rozmačkaný banán. Morkou směs přidáme do sypké a smícháme. Pokud je těsto příliš hutné, můžeme zředit troškou mléka. K promíchání můžeme použít i ruční šlehač. Čokoládu pokrájíme na kousky a přidáme k těstu. Nyní už šlehač použít nemůžeme, a tak promícháme jen lžící nebo vařečkou. Vzniklou tekutou směsí plníme košíčky, které dáme do trouby vyhřáté na přibližně 220°C. Lépe se používají silikonové košíčky. Pečeme v troubě asi 20 minut. Hotové jsou, když vyběhnou pěkné „čepičky“, těsto je na povrchu hnědo-zlaté a když se do muffinu zapíchne špejle, není na ní tekuté těsto. Podáváme podle chuti.
I tady platí stejné pravidlo, jako u čokoládových muffinů – prvních deset minut pečení troubu vůbec neotvírejte, aby hezky vyběhli.
Muffiny se dají i zdobit různým sypáním a podobně.
Dobrou chuť!