Kakaový dort s pařížským krémem
Delikátní dort s pařížským krémem zalitý čokoládou můžete připravit i sami doma a obdarovat své nejbližší.
Dort se skládá z kakaového korpusu, pařížského krému a čokoládové ozdoby. Dort se pekl na téma Valentýn, proto je ve tvaru srdce, můžete však použít jakoukoliv jinou formu i ozdoby.
Korpus je klasicky tvořen ze tří skupin – bílkový sníh, žloutková pěna a suchá směs, každá skupina se nejdřív připraví zvlášť, poté se smíchávají dohromady. Suché suroviny se připraví jednoduše, pouze se smíchají. Dort je odlehčen pohankovou moukou, můžete však místo ní použít i jinou mouku. Žloutkovou pěnu připravíme vyšleháním žloutků s cukrem, vodou a olejem. Bílkový sníh připravíme klasicky vyšleháním bílků s cukrem. Poté Střídavě pomalu zamícháváme do bílků žloutkovou pěnu a suchou směs. Vznikne husté těsto, které nalijeme do formy a dáme péct do předehřáté trouby. Po upečení posypeme vrchní část moukou a obrátíme dolů, díky tomu se dort zarovná a nebude třeba ho tolik zakrajovat.
Krém je jednoduchý na přípravu, je totiž tvořen pouze pařížskou šlehačkou, kterou už si koupíme hotovou v obchodě, pouze ji vyšleháme. Vychladlý dort dvakrát prokrojíme a potřeme šlehačkou. Okolo dortu namažeme pouze tenkou vrstvu, aby se zatřely póry a nedostatky. Nyní zbývá dort jen ozdobit. Můžete ho celý zalít čokoládou, já jsem zalila pouze vrchní část a na boky přiložila ozdobné čokoládové vzory. Na dozdobení jsem použila čokoládovou hmotu, kterou jsem vytvořila pomocí rozehřáté čokolády smíchané s kukuřičným sirupem. Z této hmoty se dají tvarovat i jiné ozdoby, má konzistenci podobnou modelovací hmotě, takže se dobře tvaruje.
Čas: 20 minut Množství: 2,7kg dort Náročnost: těžší
Korpus
Potřebujeme:
- 500g cukru krystal
- 214g hladké mouky
- 150g kakaa
- 71g pohankové mouky
- 143g kukuřičného škrobu
- 536g bílků
- 179g žloutků
- 121g oleje
- 107g vlašských ořechů
- 11g kypřícího prášku
- 18g vody
- hladká mouka na poprášení
Postup:
- Předehřejeme si troubu na 180°C, připravíme si velkou formu (průměr asi 30cm).
- Vlašské ořechy rozmixujeme najemno, odvážíme si zvlášť žloutky a bílky.
- Žloutky šleháme v míse a postupně přidáváme polovinu cukru, vodu a olej.
- Bílky šleháme do sněhu a postupně přidáváme druhou polovinu cukru.
- V další míse si smícháme suché suroviny – mouky, kakao, škrob, ořechy a kypřící prášek.
- Do sněhu z bílků opatrně přidáváme střídavě žloutkovou směs a suchou směs.
- Vzniklé husté těsto nalijeme do formy a pečeme asi 30 minut.
- Po upečení poprášíme vršek hladkou moukou a obrátíme vrškem dolů, necháme vychladnout.
Dohotovení
Potřebujeme:
- 900g pařížské šlehačky
- 25g ztuženého tuku
- 220g tmavé čokolády
- 140g bílé čokolády
- 32g kukuřičného sirupu
- list růže
Postup:
- Dort vyjmeme z formy, nerovnosti zakrojíme a dort dvakrát prokrojíme.
- Vyšleháme si šlehačku a rozdělíme ji na tři části.
- První plát potřeme 1/3 krému, přiložíme druhý plát a potřeme druhou 1/3 krému, přiložíme třetí plát a celý dort potřeme tenkou vrstvou krému.
- Na vodní lázni si rozpustíme 75g tmavé čokolády spolu s tukem a zalijeme vrchní část dortu.
- Čokoládu necháme ztvrdnout, poté zatřeme přeteklou čokoládu na bocích krémem.
- Připravíme si fólii, nebo papír v délce dortu a výšce mírně přesahující dort.
- Ve vodní lázni si rozpustíme 120g tmavé čokolády, naplníme ji do zdobícího sáčku s tenkým otvorem a na fólii stříkáme libovolné vzory.
- Čokoládu necháme mírně ztuhnout, poté i s fólií přiložíme na dort a necháme úplně ztuhnout, poté opatrně odstraníme fólii.
- Ve vodní lázni si rozpustíme 25g tmavé čokolády, smícháme ji se 4g kukuřičného sirupu a necháme ztuhnout. Poté vypracujeme do pružné hmoty, rozdělíme na 3 části, na které obtiskneme list růže a dáme ztuhnout do lednice.
- Ve vodní lázni si rozpustíme bílou čokoládu a smícháme ji s kukuřičným sirupem v poměru 5:1, necháme ztuhnout a poté vypracujeme hmotu.
- Vytvoříme si tenký trojúhelník, kolem kterého skládáme tenké kolečka a tím tvoříme růži. Spodní část zakrojíme.
- Ze zbylé hmoty vytvoříme pás, který tvarujeme do podoby mašle.
- Ozdoby připevníme na dort pomocí čokolády.
Dort uchováváme v chladnu, podávat můžeme ihned.