Kam v lednici uchovávat jednotlivé potraviny?
Přijdete z obchodu a vaše tašky se prohýbají pod náporem jídla? Polovinu z toho musíte naskládat do chladničky. Obvykle berete jednotlivé potraviny a jen je „naházíte“ do lednice. Neřešíte, kde co uložit, jednoduše hledáte volné místo, kam uložíte danou surovinu. A to je špatně. Věděli jste, že každá surovina má ve vaší lednici své místo?
Velká vlhkost škodí
Příliš nízká vlhkost může způsobovat vyschnutí potravin a také ztrátu jejich hmotnosti, barvy a dalších nutričních složek. Velká vlhkost navíc může podporovat rychlejší růst bakterií a plísní, což je logicky v lednici nežádoucí. Hodně záleží také na teplotě v lednici. Ta by měla být maximálně osm stupňů. Jen velmi malé procento mikroorganismů v potravinách umí růst při nízkých teplotách.
Správné skladování potravin
V chladničkách a lednicích platí neměnná pravidla, která spousta lidí nedodržuje. Do speciálního boxu, který je nejníže se ukládá ovoce a zelenina. Tato zásuvka nebo chcete-li box, se vyrábí speciálně pro tyto potraviny a udržuje v nich ovoce a zeleninu v ideální vlhkosti. Ovoce a zeleninu před uložením do chladničky neumývejte.
Maso a ryby se uchovávají ve spodní přihrádce nad zeleninovým boxem, kde se opět zdržuje vyšší vlhkost. Následně postupujte směrem vzhůru a skladujte šunku, sýry, jogurty. Do vrchních poliček patří mléčné výrobky a také některé druhy ovoce jako meloun, banány, mango a podobně. Maso a mléčné výrobky by od sebe měly být co nejdále.
Dvířka ledničky
Jsou zvláštním prostorem, kde dole můžete uskladnit vyšší lahve, alkohol, minerální vody a podobně. Nad touto policí je další, která je menší a uskladnit zde můžete menší balené potraviny nebo plechovky. Následující polička patří máslu či margarínu. Úplně nahoře je speciální místo pro vajíčka. Díky držákům zabraňují vypadnutí a poškození, když dveře lednice prudce zavřete.