Knedlíky nebo ňoky? Rozdíly a jak je připravit?
Je to knedlík nebo nok? Toť otázka, která netrápila jen Jindřišku a jejího tatínka v legendárních Pelíšcích. I vy v tom máte trošku hokej a nevíte, co je co?
Nevíte, jestli se vám v hrnci vaří knedlíky nebo noky? Chcete-li vědět, jaký v nich je rozdíl a jak si je připravit, pak čtěte následující řádky!
Rozdíl mezi knedlíkem a nokem
Rozdíl mezi knedlíkem a nokem není nikterak velký. Základ je v hustotě těsta, podle toho poznáme, co vlastně vaříme. Je-li těsto hustší, tvoří se z něj malé knedlíčky. Když je těsto trošku řidšího typu, pak si pomůžeme lžičkou, díky které vykrajujeme malé a úhledné nočky. Existuje jich několik druhů, houskové, krupicové. Vytvořit můžete také například morkové knedlíčky nebo slaninové.
Základní houskové knedlíčky
Na klasické houskové knedlíčky potřebujete celé vejce, kousek másla, strouhanou housku, která je máčená v mléce, sůl a zelenou petrželku. Celé vejce utřete s kouskem másla, přidáte housku. Osolíte a přidáte zelenou petrželku spolu s pepřem. Z této směsi tvoříte knedlíčky, které dejte zavařit do polévky. Vaří se osm až deset minut a to podle velikosti.
Krupicové nočky
Krupicové nočky jsou velmi oblíbené. Ze všeho nejdříve si uvařte hustou krupicovou kašli asi z ½ litru mléka. Následně přidejte sůl a 30 gramů másla. To celé vmíchejte do vlažné kaše a přidejte jedno vejce. Lžičkou vykrajujte nočky, které se vaří přímo v polévce a to osm až deset minut, podle velikosti.
Další varianty
Jak jsme výše uvedli, existují také různé další varianty knedlíčků. Na tu slaninovou variantu vám nyní přinášíme recept. Základem je těsto na houskové knedlíčky, který jsme uváděli výše. Do něj se pak vmíchá na drobné kostičky nakrájená slanina, která je zpěněná na cibulce.