Moučníky,  Vaření

Koláče, bábovky a záviny – česká klasika, která neomrzí

Koláče, bábovky a záviny už pekly naše babičky, ale ne všem se dochovaly chutné recepty. Ač jich je na internetu spoustu, nikdy nemůžete natrefit na ten osvědčený. My vám jich pár přinášíme, jsou jedinečné. Již při čtení se vám budou sbíhat sliny.

Chcete současně i moderní recept? Pak je dobré upéct naší citronovou bábovku odlehčenou jogurtem nebo opilý koláč z třešní a drobného ovoce.

Vyzkoušejte s námi i lahůdku v podobě zapečených hrušek se sýrem – neotřelou kombinaci, která dodá našemu speciálu o bábovkách a koláčích šmrnc.

Citronová bábovka

  • citronová kůra z jednoho citronu
  • citronová šťáva z jednoho citronu
  • 4 vejce
  • sáček vanilkového cukru
  • 150 ml bílého jogurtu
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 250 gramů hladké mouky
  • 200 gramů moučkového cukru
  • sáček kypřícího prášku do pečiva
  • mouka a tuk na vymazání

Postup:

Vyšlehejte žloutky společně s moučkovým cukrem, nastrouhanou citronovou kůru, šťávou z citronu a vanilkový cukr do pěny. Následně opatrně vmíchejte jogurt, olej a prosátou hladkou mouku s kypřícím práškem. Do těsta vymačkejte šťávu z jednoho citronu. Z bílků ušlehejte sníh a lehce ho vpravte do hmoty. Hotové těsto vlijte do bábovkové formy, kterou vymažte tukem, aby se na ní přichytila mouka. Pečte v troubě na 160 stupňů Celsia cca 45 minut. Tato bábovka se úplně rozplývá na jazyku, je krásně křehká. K servírování se hodí jogurt ochucený cukrem a citronem.

Opilý koláč s ovocem (třešně, červené ovoce)

  • 400 gramů třešní a červeného ovoce, poměr dle vaší chuti
  • 2 lžíce rumu nebo třešňovice
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 100 gramů špaldové mouky
  • 4 žloutky
  • 80 gramů třtinového cukru
  • 170 ml mléka
  • 150 ml smetany
  • 70 gramů rozpuštěného másla
  • špetka soli
  • kůra z jednoho citronu

Postup:

Třešně vypeckujte a promíchejte s alkoholem. Troubu si nastavte na 180 stupňů Celsia. Na dno formy vsypte cukr a rovnoměrně poskládejte ovocem. Vyšlehejte žloutky do pěny společně s cukrem, poté nalijte mléko, smetanu a máslo. Zvlášť si smíchejte mouku se solí a citronovou kůrou a vmíchejte k připravenému základu. Těstem polijte ovoce, které máte na dně formy a pečte dozlatova asi 30 minut ve středně vyhřáté troubě.

Náš tip: odeberte poloviční množství mouky a nahraďte jí mletými ořechy

Tvarohový závin

  • 350 gramů hladké mouky
  • 20 gramů droždí
  • lžíce cukru
  • 200 ml mléka
  • špetka soli
  • vejce
  • 3 lžíce oleje
  • 200 gramů měkkého tvarohu
  • 100 gramů másla
  • 90 gramů moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce mléka

Postup:

Z droždí, cukru, poloviny mléka a dvou lžic mouky si připravte kvásek a nechte ho nakynout. Zbytek mouky smíchejte se solí, přidejte k ní vejce, olej, kvásek a druhou polovinu vlažného mléka. Vypracujte těsto a nechte ještě kynout alespoň hodinu v teple. Tvaroh smíchejte s rozpuštěným máslem a cukrem. Těsto rozválejte na pomoučeném válu, dejte na něj náplň a stočte do rolády. Tu nakrájejte na plátky o šířce 2 cm a pravidelně je skládejte (vždy jeden mírně doleva, druhý doprava, atd.) Nakonec závin potřete žloutky smíchanými s olejem a mlékem. Nechte na plechu odstát čtvrt hodiny a pečte v troubě cca 40 minut na 180 stupňů Celsia.

Hrušky zapečené se sýrem

Pro milovníky sladko-slané chuti jsou tyhle hrušky ideálním řešením. Každý z nás zná slané jednohubky s hroznovým vínem nebo pizzu s ananasem, ale pečené hrušky jsou jiné, hned si na nich smlsnete. Netrvá to dlouho a vaše vysněné jídlo je na stole.

Vyberte si pěkné velké hrušky a ty podélně rozkrojte. Zbavte je jádřince a natřete troškou medu. Přendejte je na plech vystlaný pečícím papírem a nechte v troubě zapékat asi čtvrt hodiny na 180 stupňů Celsia. Potom je opatrně vytáhněte z trouby a do důlků rozdrobte plísňový sýr a na chvíli ještě nechte zapéct v troubě. Potom hrušky opepřete, posypte oblíbenými bylinkami, např. čerstvý nasekaný tymián a zakápněte malinkou vrstvou medu. Posypte rozdrcenými ořechy a lahůdka je na světě.