Košíčky a formy na muffiny
[dropcap]C[/dropcap]o je to muffin, vám zřejmě vysvětlovat nemusíme. Ale kdybyste přeci jen populární druh pečiva neznali, vězte, že připomíná malé dortíky a je neskutečně chutný.
Muffiny oceníte jako svačinku i dezert na párty!
Pečení muffinů není zrovna složité, nicméně se neobejdete bez několika věcí. Budete potřebovat papírový košíček, díky kterému předejdete časově náročnému vymazávání/vysypávání a mytí formy. Stačí, když do dolíčku položíte košíček, naplníte jej těstem a poté, co se upeče, ho i s hotovým muffinem vyndáte. Košíčky se od muffinů neoddělávají a servírují se i s nimi. Oddělají si je až stravníci během konzumace. K mání jsou typické bílé košíčky i pestrobarevné varianty, které jsou ideální na párty nebo oslavu.
V současné době je obrovským hitem silikon. Formičky ze silikonu odolají žáru (do 240°C) i mrazu. Jsou velmi ohebné a muffin z nich lze velmi jednoduše vyklopit (existují také bábovkové formy ze silikonu). Samozřejmostí je také obrovská variabilita, co do barev a tvarů. Kromě klasického kruhového tvaru můžete upéct maffiny ve tvaru srdíčka, kytičky a podobně.
Formičky se obvykle vyrábí pro 6 nebo pro 12 kousků.
Muffiny lze péct také v zapékací misce nebo hrnečku. Nezapomeňte však misku/hrneček vymazat a vysypat. Případně vyložit papírovým košíčkem nebo kousky navlhčeného pečícího papíru. Pečení v nádobách, které k tomu nejsou určeny, zpravidla trvá trochu déle.