Králík na česneku
Potřebujeme:
[starlist]
- 1 králík
- 0,5 kg uzeného bůčku
- 200 g slaniny vcelku
- sůl
- kmín
- 10 kuliček celého pepře
- 2 kuličky nového koření
- 1 bobkový list
- 8 stroužků česneku
- lžíce plnotučné hořčice (někdo má rád francouzskou)
- sádlo
Postup:
Nejlepší je sehnat si mladého králíka z domácího chovu. Pokud nemáte tu možnost, musíte vzít zavděk i kupovaným. Ze všeho nejdříve si připravíme našeho králíka. Musíme ho pořádně očistit, zbavit ho zbytků chlupů a omýt. Poté ho naporcujeme, jak jsme zvyklí. Omytého a naporcovaného králíka si zatím odložíme stranou a začneme si připravovat ostatní ingredience. Nakrájíme si bůček na větší špalíky a slaninu na proužky. Oloupeme si a nasekáme česnek. Zapneme si troubu, aby se nám předehřála. Když máme vše připraveno, můžeme se pustit do práce. Králíka si prošpikujeme proužky slaniny, osolíme ho, potřeme hořcicí a posypeme kmínem. Vyndáme si pekáček, který si vymažeme sádlem až po okraj. Králíčka do něj naskládáme, přidáme k němu špalíky bůčku, koření a nasekaný česnek. Podlijeme vodou a přiklopíme. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme přibližně dvě a půl hodiny na 180 °C. Před koncem této doby králíka odkryjeme a občas poléváme výpekem, který nám vznikl v pekáčku. Po upečení králíka vyjmeme, vybereme koření a vzniklý výpek zahustíme moukou. Servírujeme s kynutými knedlíky a kyselým zelím.