Králík na smetaně – bezkonkurenční recept
Králičí maso je lehce stravitelné, neboť má jemná svalová vlákna, minimum kolagenu a malý obsah tuku. Podobá se masu drůbežímu a to nejen texturou, ale i složením.
Oproti masu kuřecímu však potřebuje kratší dobu pro tepelnou úpravu.
Nutriční hodnoty králičího masa
Maso obsahuje plnohodnotné bílkoviny, v nichž se nacházejí všechny esenciální aminokyseliny (základní složka proteinů), převažují tuky s nenasycenými mastnými kyselinami (mají pozitivní vliv na srdce, cévy a mozek, pomáhají jako prevence proti poškození kloubů), vitamíny (B2, B6 a B12), minerály (fosfor, síra, hořčík, zinek), puriny (pozor při spotřebě si musí dát lidé s dnou nebo zvýšenou hladinou kyseliny močové).
Maso má nízkou energetickou hodnotu a ti především díky nízkému obsahu tuku a sacharidů.
Je to jedno z nejlépe stravitelných druhů masa. Vhodné je však upřednostňovat lehké formy úpravy a to především vaření dušení či pečení ve vodní lázni.
Proč si však jednou za čas nedopřát něco pikantnějšího – třeba králíka na smetaně.
Jak připravit králíka na smetaně
Receptů je nepřeberné množství, každá rodina má ten svůj a zaručeně nejlepší. Nabízíme jeden z nich.
Suroviny:
-
králičí maso (hřbet a zadek)
-
mouka na zahuštění
-
libovější slanina – nemusí být
-
zelenina – mrkev, cibule, petržel, celer
-
koření – bobkový list, nové koření, černý pepř, jalovec
-
sůl, cukr
-
ocet (citron)
-
smetana
-
obyčejná hořčice
Postup:
-
Maso naložíme do pekáče den předem – osolíme, opepříme, obložíme plátky slaniny a směsí jemně pokrájené zeleniny.
-
Druhý den přidáme sádlo či máslo a za stálého podlévání pečeme do změknutí.
-
Následně maso vyjmeme, odtrsaníme koření a zeleninu propasírujeme.
-
Do vzniklé směsi přilijeme smetanu, zahustíme moukou a povaříme.
-
Na závěr přidáme trochu cukru, octa či citronové šťávy a lžičku hořčice.
-
Do vzniklé omáčky dáme prohřát králičí maso a můžeme podávat.