Vaření

Králík na smetaně – bezkonkurenční recept

Králičí maso je lehce stravitelné, neboť má jemná svalová vlákna, minimum kolagenu a malý obsah tuku. Podobá se masu drůbežímu a to nejen texturou, ale i složením.

Oproti masu kuřecímu však potřebuje kratší dobu pro tepelnou úpravu.

Nutriční hodnoty králičího masa

Maso obsahuje plnohodnotné bílkoviny, v nichž se nacházejí všechny esenciální aminokyseliny (základní složka proteinů), převažují tuky s nenasycenými mastnými kyselinami (mají pozitivní vliv na srdce, cévy a mozek, pomáhají jako prevence proti poškození kloubů), vitamíny (B2, B6 a B12), minerály (fosfor, síra, hořčík, zinek), puriny (pozor při spotřebě si musí dát lidé s dnou nebo zvýšenou hladinou kyseliny močové).

Maso má nízkou energetickou hodnotu a ti především díky nízkému obsahu tuku a sacharidů.

Je to jedno z nejlépe stravitelných druhů masa. Vhodné je však upřednostňovat lehké formy úpravy a to především vaření dušení či pečení ve vodní lázni.

Proč si však jednou za čas nedopřát něco pikantnějšího – třeba králíka na smetaně.

Jak připravit králíka na smetaně

Receptů je nepřeberné množství, každá rodina má ten svůj a zaručeně nejlepší. Nabízíme jeden z nich.

Suroviny:

  • králičí maso (hřbet a zadek)

  • máslo, sádlo

  • mouka na zahuštění

  • libovější slanina – nemusí být

  • zelenina – mrkev, cibule, petržel, celer

  • koření – bobkový list, nové koření, černý pepř, jalovec

  • sůl, cukr

  • ocet (citron)

  • smetana

  • obyčejná hořčice

Postup:

  • Maso naložíme do pekáče den předem – osolíme, opepříme, obložíme plátky slaniny a směsí jemně pokrájené zeleniny.

  • Druhý den přidáme sádlo či máslo a za stálého podlévání pečeme do změknutí.

  • Následně maso vyjmeme, odtrsaníme koření a zeleninu propasírujeme.

  • Do vzniklé směsi přilijeme smetanu, zahustíme moukou a povaříme.

  • Na závěr přidáme trochu cukru, octa či citronové šťávy a lžičku hořčice.

  • Do vzniklé omáčky dáme prohřát králičí maso a můžeme podávat.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *