Tipy & praktické informace

Léto je tady – na čem grilovat?

Všichni milovníci grilovaných pochoutek moc dobře ví, že na roční době v podstatě nezáleží. Grilovat se dá kdykoliv a kdekoliv – stačí jen trocha odhodlání, kulinářského umu a samozřejmě gril. Nicméně je to právě léto, kdy se griluje vůbec nejlépe. Takže hurá do sklepa, oprášit gril a pozvat své přátele na nezapomenutelnou letní grilovačku. Anebo snad patříte k minoritě, která ještě nemá na čem grilovat? Prozradíme vám, jak se zorientovat v obsáhlé nabídce.

shutterstock_257352142

Zahradní krby

Momentálně hrají prim betonové zahradní krby, jejichž výhoda spočívá ve stabilní konstrukci. Ta je upevněna k podloží a nehrozí převrhnutí. Některé větší typy disponují praktickou pracovní plochou, kouř odvede komín a popel se přes mřížku dostane do spodní části, odkud ho pohodlně odstraníte. Další výhodu představuje i pestrý výběr modelů, které se liší designem, barvou a typem stříšky (měď a nerez). Pořádnou porci stylu mají rohové sestavy, které jsou kompaktní a maximálně vkusné.

Grily na terasu a balkon

Uznáváme, že betonový zahradní krb není příliš vhodný na terasu či balkon – zde nachází uplatnění grily na dřevěné uhlí, které méně kouří. Při manipulaci buďte velmi obezřetní a dodržujte základní pravidla bezpečnosti – a to především v případě, že se v okolí grilu pohybují malé děti nebo zvířata.

Grily na dřevěné uhlí mívají kolečka, díky kterým je manipulace jednoduchá. Za zmínku stojí také nízká hmotnost a široké spektrum modelů lišící se tvarem a barvami. Při výběru zohledněte velikost balkonu/terasy.

Lávové grily a žulové desky

V posledních letech jsou velmi populární žulová deska a lávový gril. Lávový kámen pochází z již vyhaslých sopek a mezi jeho přednosti patří rychlá absorpce tepla. Lávové grily nachází uplatnění i v restauracích, protože kouřem nenarušují okolí a opékají maso rovnoměrně.

Žulová deska se vkládá na rozpálený gril. Minimální tloušťka je cca 3 cm – tenčí deska může prasknout.

Plynové grily

Na závěr jsme si nechali plynové grily, které sklízí úspěch především v USA. Jde o zdravější alternativu ke klasickému krbu a grilu, kde tuk odkapává na rozžhavené uhlí a vytváří rakovinotvorné látky. K mání jsou velké modely na kolečkách i kompaktní stolní modely. K horkým novinkám patří plynové grily kombinované s udírnou.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *