Libeček – použití v kuchyni
[dropcap]C[/dropcap]hutí se libeček trochu podobá celeru, ale je silnější, aromatičtější. Kdo libeček nezná, toho překvapí aroma – ne nadarmo se rostlině říká „zelené maggi“. Už první vyrašené lístky brzy z jara mají silnou vůni, kterou si nelze splést. Rovněž kořeny jsou jedlé, ale jen málokterý zahrádkář by chtěl pěstovat obří libečkové keře jen kvůli kořenům.
Libeček do polévek
Nejčastěji se tedy používají lesklé tmavozelené listy, a to jako koření do zeleninových polévek a do masových směsí, kterým dodají velmi plnou a bohatou chuť. Špetka sušeného libečku udělá například s boloňskou omáčkou pravé divy a nadšení hosté si budou marně lámat hlavu, jakou tajnou přísadu jsme do ní asi dali.
Listy libečku, čerstvé i sušené dodávají nezaměnitelnou chuť zeleninovým polévkám i masovým vývarům – zejména bramboračka, česnečka nebo hrachová polévka se přidáním libečku mění v pravé kulinářské skvosty. Zelená, nadrobno posekaná nať je výtečná v rajčatovém i paprikovém salátu, koření se jí vaječné nádivky a paštiky, tvarohové i rybí pomazánky, bylinkové máslo, mletá masa, pečené ryby, dušené hovězí i jehněčí. Sušený mletý kořen se v malém množství přidává do masových omáček, aby byly pikantnější.
[box type=“info“ ]
Pěstování
Libeček se doma obvykle pěstuje jako jednoletka. Velkou výhodou je možné sklízení rostliny doma vypěstované v květináči. V zimě potřebuje mít rostlina slunné stanoviště v nějaké chladné místnosti.
[/box]
Mít libeček doma znamená nejen zásobu koření, ale i léčivo na mnoho obtíží.