Losos na grilu
[dropcap]N[/dropcap]a našem jídelníčku by měly mít pevné místo ryby. Vedle mořských také kapr, pstruh, štika a další sladkovodní druhy. Rybí maso obsahuje víc živin, než kterékoliv jiné. Významnou dávku bílkovin, různé vitaminy, vzácný jód, rybí tuk a další. V dobách minulých se dětem podával na lžičku rybí tuk. Málo komu zachutnal, ale byl koncentrovaným zdrojem omega-3 mastných kyselin. Tyto látky snižují riziko srdečních chorob, nemocí krevního oběhu, zmírňují příznaky lupénky, jsou nezbytné pro zdravý vývoj očí a mozku. Také proto svědčí ryby těhotným ženám. Tuk především z rybích jater, ale i masa je vynikajícím zdrojem vitaminů A, důležitého jako prevence proti očním chorobám, a vitaminu D, nutného pro správný vývoj kostí.
Nejvíce tuku mají mořské tučné ryby žijící ve studených vodách – například losos, makrela, sleď či tuňák. Dobrou zprávou je, že omega–3 mastným kyselinám neuškodí konzervování ani uzení ryb, uchovají se dokonce i v rybách smažených, pokud ovšem olej extrémně nezahřejeme.
Příprava ryb v kuchyni je velice pestrá. V letním období můžeme využít ryb při grilování.
Ingredience
[starlist]
- 500g filetu z lososa
- 2 středně velké citróny
- 1 velká cibule
- 2 velké česneky
- 3 trsy cherry rajčat
- extra panenský olivový olej
- sůl
- celofánový rošt.
[/starlist]
Příprava
vezmeme lososa a nasolíme, potom nakrájíme citróny na kolečka a uložíme na celofánový rošt. Na citróny položíme lososa.
Vezmeme misku a nakrájíme do ní cibuli a česnek.
Vše zalijeme extra panenským olivovým olejem a celého lososa tím potřeme. Vezmeme cherry rajčata a přiložíme na plech.
Dáme grilovat na 20-25min.