Losos se špenátem
[dropcap]R[/dropcap]yby, stejně jako luštěniny, by se na našem talíři měly objevit minimálně 2× týdně. Některé ryby jsou sice velmi tučné, ale jejich tuk je velmi cenný, protože obsahuje omega-3 nenasycené mastné kyseliny, které jsou důležité jako ochrana srdce a cév. Je v něm obsaženo také větší množství vitaminu D. Mořské ryby jsou navíc dobrým zdrojem jódu. Rybí maso má velmi blahodárné účinky na lidský organismus a díky obsahu důležitých látek a vitamínů tak pomáhá zlepšení zdravotního stavu. Není tajemstvím, že rybí maso je velmi zdravé, a proto by jistě nemělo chybět ve Vašem jídelníčku! Zajímavou přípravou ryb je losos se špenátem.
Ingredience
[starlist]
- 4 lososové filety bez kůže
- 1 cibule
- 450 g mraženého listového špenátu
- 1 dl smetany ke šlehání
- 3 stroužky česneku
- mletý černý pepř
- citronová šťáva
- sůl
- olej
- máslo
[/starlist]
Postup přípravy
Porce lososa bez kůže omyjeme, osolíme, opepříme a zakapeme citronovou šťávou. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na jemné kostičky. Mražené špenátové listy necháme povolit a nakrájíme nahrubo.
Na oleji zpěníme cibuli a česnek, vmícháme špenát, osolíme, opepříme a necháme podusit. Když šťáva vysmahne, vlijeme smetanu a prohřejeme. V pánvi na másle propečeme lososa z obou stran a můžeme podávat.
Vhodnou přílohou k pečenému lososu se smetanovým špenátem jsou opečené brambory.
Je to rychlý, výživný a velice zdravý pokrm. Bez obtíží to zvládne i začínající kuchařka.