Maková bábovka
Suroviny:
[starlist]
- 2 vejce
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek mléka
- 1 hrnek mletého máku
- 1 hrnek pískového cukru
- 2 vanilkové cukry
- prášek do pečiva
- skořice
- sůl
- půl hrnku oleje
- olej na vymazání formy
- hrubá mouka na vysypání formy
- moučkový cukr na posypání
Postup:
Nejprve si rozklepneme vejce. Pečlivě si oddělíme žloutky od bílků a prozatím oboje dáme stranou. Vezmeme si mouku a prosijeme ji do mísy, přidáme prášek do pečiva, špetku soli a skořici. Vše zalijeme mlékem a přimícháme mák. Vše důkladně promícháme mixérem, přidáme pískový a vanilkový cukr a přilijeme olej. Stále mícháme, aby se cukr rozpustil. Nyní můžeme přidat žloutky a dokončíme hladké těsto. Nyní si připravíme tuhý sníh z bílků a lehounce ho zapracujeme do těsta. To musíme dělat vařečkou, abychom získali nadýchané těstíčko. Vymažeme si a vysypeme formu a těsto do ní vlijeme. Bábovku pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 40 až 45 minut. Troubu hlídáme, ale zbytečně často ji neotvíráme. Po upečení necháme vychladnout, přendáme na talíř, ocukrujeme a můžeme podávat.
Dobrou chuť.