Máte rádi vůni kávy po ránu?
Skoro každou domácnost probouzí po ránu vůně vařené kávy.
Káva patří do našich domovů a získala si svoji oblibu na stejné úrovni jako čaj.
Původ a druhy kávy
Kávovník je původem z Etiopie. Brzy po jeho objevení se začal pěstovat a kultivovat v arabských zemích. Odtud byla semena přenesena do Indie, Brazílie, na Kubu, Kostariku a do další zemí. Káva je dnes jedna z nejvíce obchodovatelných potravin a významným vývozním artiklem a centra jejího pěstování najdeme v Kolumbii, Vietnamu, Mexiku, Peru a Indonésii. Známe na 60 odrůd Coffea Robusta a Coffea Arabica. Robusta je cenově levnější, chuťově krémovější, má více kofeinu, je kvalitní dobíječ energie, díky ní vydržíte pracovat dlouho do noci. Arabica patří k cenově dražším, obsahuje menší množství kofeinu, je jemnější. Jedna z nejlepších a nejdražších káv, je cibetková. Nesmíme opomenout květ kávovníku. Pokud jste měli někdy tu možnost jej vidět a přivonět, tak víte, že i ten voní nádherně a je jednoduše krásný. Jsou to malé kvítky ve tvaru hvězdičky, většinou bílé barvy. Malinko připomíná květy jasmínu pravého. Roste v tropických oblastech.
(zdroj obrázku: www.daysinn-downtownedmonton.com)
Mnoho milovníků kávy si nenechá uniknout nádhernou vůni čerstvě pražených kávových zrn a má doma mlýnky na kávu – ruční nebo elektrické.
(zdroj obrázku: justforyoubabyantiques.com)
Věděli jste, že má káva dobrý vliv na zdraví?
Kofein obsažený v kávě stimuluje metabolismus organismu a pomáhá ke spalování kalorií. Zrnka kávy obsahují vitamín niacin, který podporuje regeneraci i vlhkost pokožky. Říká se, že 4 šálky denně, snižují u žen riziko rakoviny dělohy a u mužů rakoviny prostaty. Také se uvádí dle různých studií, že káva zmenšuje riziko onemocnění cukrovkou (záleží však, kolik cukru sladíte), snižuje i riziko cirhózy jater, pomáhá zvyšovat tlak, pokud trpíte nízkým. Musí se však pít s mírou, jelikož může dráždit zažívací trakt, má projímavé účinky, v některých případech zvyšuje překyselení organismu a způsobuje problémy se spánkem.