Vaření

Nálev na okurky

[dropcap]R[/dropcap]eceptů,  jak připravit ten nejlepší nálev na okurky, je několik. Každá hospodyňka má ten svůj osvědčený a samozřejmě ten nejlahodnější. Základ  spočívá v nálevu a koření. Můžete samozřejmě použít kupovanou směs, která se pouze rozmíchá v octu a vodě, do poctivých okurek ale patří černý pepř, nové koření a hořčičné semínko. Krásně ho ovoní také bobkový list. Koření se může dávat buď do každé sklenice zvlášť, nebo se svaří hned s nálevem.

U nakládaných okurek nemůže chybět cibule, kopr a mrkev. Záleží jen na vaší chuti.

Připravíme   si  nálev  na  rychlokvašky a znojemské okurky.

zavarovani okurek

Nálev na rychlokvašky

[starlist]

  • 3 kg okurek
  • 2 litry vody
  • 60 g soli
  • 15 celých pepřů
  • 1 lžičku hořčičného semínka
  • 10 stroužků česneku
  • snítky kopru
  • vinné listy
  • bobkový list
  • nové koření

[/starlist]

Nálev připravíme v hrnci tak, že vodu s bobkovým listem, solí, pepřem a novým kořením přivedeme k varu, vaříme minutu a necháme stydnout.  Mezitím do hliněného hrnce nebo do soudku   skládáme  ve  vrstvách propíchané okurky, vinné listy, kopr a kolečka česneku. Propíchané okurky budou  nasáklé slaným nálevem a budou krásně křupavé.

Okurky zalijeme teplým lákem,  zakryjeme celofánem, dobře přitáhneme gumičkou a necháme na teplém místě při pokojové teplotě asi týden.  Za šest dní je můžeme vyzkoušet.

Znojemské okurky

[starlist]

  • 3litry vody
  • 1 litr octa
  • 40 dkg cukru
  • 1x deko
  • cibule
  • mrkev
  • bobkový list
  • kopr

[/starlist]

Omyté a čisté okurky naskládáme do sklenic a prokládáme je na kolečka pokrájenou cibulí, mrkví,  koprem,  přidáváme bobkový list a na konec je zalijeme teplým nálevem. Kdo má rád pikantnější, může přidat feferonku. Obvykle stačí sterilovat okurky ve sklenici asi 20 minut při 85 stupních Celsia. Nejlépe se zavařují okurky malé, protože se krásně naskládají do sklenic a pěkně se proloží s nakrájenou zeleninou na kolečka.

Nálev je jedinečný. Ani moc kyselý a ani moc sladký. Češi prostě okurky umí!

Dobrou chuť.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *