Návrat ztraceného syna – Libeček a možnosti využití
Vzpomínám si, že babička dělala poctivé slepičí vývary. Vždy nechávala polévku dlouho probublávat, mezitím připravila domácí nudle a dala je sušit a udělala výborné játrové knedlíčky. Její polévka byla vždycky něčím jiná, zvláštní v chuti. Nikdy jsem jako dítě nechápala, proč to tak je. Až později jsem přišla na to, čím to je. Libečkem! Babička ho do své polévky přidávala a máma ne, proto ta jiná chuť. Má charakteristickou vůni, kdysi se hojně vysazoval a můžete ho použít nejen do polévky.
Krásná vůně libečku
Libeček lékařský je velmi aromatický a tak při použití nemusíte používat několik, skvěle ochutí jídlo i tak. Můžete jej použít takřka do jakéhokoliv jídla. Moje babička dávala libeček do bramboráčků, které díky tomu byly výborné. Neobešla se bez libečku snad žádná zeleninová polévka. Kamarádka zase libeček přidává do vajíčkové pomazánky nebo do karbenátků. Libeček skvěle chutná v nejrůznějších marinádách, například k vepřovým, hovězím i kuřecím steakům. Využijete jej jak při běžném vaření, tak ho můžete dát například i do marinád na grilování.
Libeček je důležitý také pro lidské zdraví, jeho listy podporují trávení a také pomáhají s nadýmáním. Umí dobře působit na činnost žlučníku a také na močové ústrojí. Odvar z libečku lidé často pijí ve chvíli, kdy mají problémy s revmatem nebo při dně. Vyvarovat by se mu měli ti, kteří mají problémy s ledvinami, těhotné a kojící ženy. Když na to přijde, můžete libeček přidat do bylinkové koupele nebo pomoci zmírnit plísňová kožní onemocnění.
Zahrada i květináč
Libeček vypěstujete jak na zahradě, tak například i v květináči doma. Velmi rychle se rozroste, takže stačí jediná sazenička, aby byly bylinky do polévky nebo do marinád na maso. Daří se mu na slunném místě, případně v polostínu. Potřebuje pravidelně zalévat, ale pozor na přemokření. S hnojením si starosti dělat nemusíte.