Nejlepší bylinky na gril
Relaxace na zahradě je pro většinu Čechů neodmyslitelně spojena s grilováním. Na grilu lze připravit téměř cokoliv a na své si přijde opravdu každý – masožrouti i vegetariáni. Ale aby stál grilovaný pokrm opravdu za to, neměli bychom zapomínat na dochucení vhodně zvolenými bylinkami. Následující bylinky si můžete jednoduše vypěstovat svépomocí.
Tymián
Tymián je jako stvořený na grilované ryby – vložte dovnitř snítku s kouskem citronu a nebudete litovat! Tymián se stejně dobře hodí také k zelenině, například k cuketě a rajčatům. Neváhejte ho použít do nálevu před grilováním.
Rozmarýn
Tato bylina dokáže báječně ochutit snad všechny druhy masa. A nejen to – brání nadýmání a podporuje trávení. Mimo to, že tvoří dokonalou dvojku se skopovým, můžete rozmarýnem dochutit také drůbeží nebo pečeni. Přidejte ho do oleje na potírání i do nálevu. Ale nepřežeňte to – pokrm by byl nahořklý.
Smil
Smil neboli maggi propůjčí grilovaným pokrmům lehce nahořklou chuť a zaoblí celkový vjem. Nic nepokazíte, pokud ho přidáte do marinády, především v případě tučnějšího masa. Podobně jako rozmarýn podporuje trávení. Nezapomeňte, že se čerstvé lístky přidávají až těsně před dokončením. Smil je aromatická bylina, z níž se látky uvolňují velmi rychle.
Dobromysl
Dobromysl není nic jiného než oregáno. Jde o univerzální bylinu, kterou lze ochutit všechny pokrmy. Nemusíte jím šetřit a když na to přijde, vyzkoušejte ho v okurkovém nebo rajčatovém salátu.
Vavřín
Bobkový list je symbolem všech vítězů. A vaše osobní výhra spočívá v tom, že vavřín dodáte do marinády před grilováním. Bylina dokáže vyvolat chuť k jídlu, což ocení každý, kdo má problémy s přibíráním. Vavřín lze kombinovat s novým kořením, tymiánem a šalvějí. Přidáte-li ho k divočině, získá svěží příchuť. Oceníte ho také v nakládané zelenině.
A jaké jsou vaše oblíbené bylinky, které používáte při grilování? Neváhejte a zapojte se do diskuze!