Nejlepší doba na stříhání levandule je právě teď: zazimujte ji tak, abyste nelitovali
Naučte se stříhat levanduli, aby vypadala stejně krásně, jako voní. Prodloužíte ji tím životnost. Jak stříhat levanduli je tedy důležité zejména pro její trvanlivost. Jedině tak si užijete tuto nadpozemsky vonící rostlinu a udržíte ji současně i v kondici.
Levandule dodává zahradě na atraktivitě a vůni
Levandule je nezbytnou součástí mnoha zahrad. Plno zahrádkářů si již neumí a ani nechce, život bez levandule představit. Je ceněna pro své terapeutické vlastnosti a rovněž magnetem pro včelky, motýly a další vzácné druhy. Vytváří také útočiště pro divokou zvěř.
Levandule však může zůstat dřevnatá a bez kvítků – to v případě, že se o ni nebudete starat vůbec.
Nebojte se levanduli prořezávat
Rostlinám typu levandule, rychle dřevnatí lodyha a efektivní prostřihávání ji nabídne dalších spoustu let její existence.
Různé druhy levandule mění její vlastnosti
Nejoblíbenější a nejtvrdší jsou anglické levandule. Ostatní evropské odrůdy levandule jsou méně odolné, a proto budete muset při prořezávání dbát zvýšené opatrnosti. Pokud se však budete držet několika zlatých pravidel, můžete je aplikovat na všechny druhy.
Jak stříhat levanduli v prvním roce?
Levandule vyžaduje v prvním roce pouze lehké oříznutí. Když tak neučiníte, do budoucna se stane velmi dlouhou. Je vždy lepší udržovat její průměrnou délku.
V této rané fázi je prořezávání o podpoře nového růstu a rozvíjení požadovaného tvaru. Pokud jste vypěstovali levanduli ze semen nebo řízků, pak je užitečné vyštípnout nové větvení pro růst, aby se rostlina stala košatou. Řešte prořezávání nové levandule v létě poté, co rostlina odkvetla.
Čistým a ostrým párem zahradnických nůžek odřízněte každý stonek až o třetinu, abyste odstranili květinu a část zeleného stonku. Když jsou rostliny tedy mladé, je důležité nechat na stoncích dostatek zeleně.
Pokuste se vytvořit rovnoměrný tvar kopule tím, že necháte stonky delší uprostřed a postupně je budete zkracovat směrem k vnějším okrajům rostliny.
Jak stříhat zralou levanduli se stářím více, než jeden rok?
Režim prořezávání levandule je důvodem pro to, aby byla krásná a dařilo se jí. Při rozhodování o tom, jak ji stříhat, existují různé verze.
Nejlepší je to dělat ve dvou fázích. Jednou rozhodující věcí však je, že se ořezává po odkvětu a pak se prořezává na jaře. Po skončení léta se stříhá, ale rozhodně ne s nějakým velkým zásahem. Jinak může mít potíže přežít nástup chladnějšího počasí.
Pokud zapomenete v létě levanduli prořezat, pak je nejlepší počkat do následujícího jara – zejména u méně odolných francouzských, španělských a italských levandulí.
Při stříhání levandule budete nejspíš také chtít sklízet květiny pro jejich terapeutické a kulinářské využití. Když ano, proveďte to v době, kdy kvete polovina pupenů.
V opačném případě počkejte, až květy vyblednou, než je proříznete. Chcete -li levanduli prořezat v létě, uchopte hrsti stonků a pomocí čistých, ostrých nůžek je odřízněte a odstraňte až třetinu růstu rostliny.
Snažte se rostlině zachovat zaoblený tvar, ale neřežte příliš blízko dřevnaté základny stonků, jinak by se rostlina mohla pokusit přezimovat.
Jestliže chcete květiny vysušit, shromážděte stonky do svazků, spojte je a zavěste vzhůru nohama.
Jak levanduli zkrátit na zimu?
Levanduli je před zimou potřeba ukočírovat. Jinak z ní budete mít nevzhledný keř, který nebude vlastnit žádný tvar.
Nejlepší je provést první prořezávání před podzimem, ale odolnější odrůdy mohou dobře reagovat na podzimní prořezávání i před zimou.
Ponechání vybledlých květů má své výhody. Poskytne mimo jiné potravu ptákům požírajícím semena.
Chcete -li, aby levandule znovu vyrostla, je důležité vyhnout se řezání do ‚mrtvého‘, dřevnatého růstu.