Novoroční menu: od polévky až po večeři
Máte rádi, když máte naplánováno, co vařit na další den? Zvláště poté, když se to týká slavnostního prvního dne v Novém roce. Co si připravit, aby to nebylo moc náročné? Bolí vás hlava jako střep a jste rádi, že si ráno dopřejete sklenici studené vody?
Novoroční polévku si připravte jako vyprošťovák klidně den předem. Budete-li vstávat až na oběd, je hutná a zasytí vás. Polévky bude velké množství, můžete si ji upravit dle libosti nebo si jí dopřát klidně i druhý den, a to celá rodina!
Naše recepty jsou rychlé, osvědčené a chutné. Nebude chybět ani sladké odpolední pokušení v podobě dezertu.
Polévka z černé čočky
Ingredience:
- 2 kg černé čočky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 velká žlutá cibule (nakrájená na kostičky)
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 1 -2 litry kuřecího vývaru (dle hustoty polévky)
- 8 šálků vody
- 2 kg uzené šunky
- 1 plechovka nakrájených rajčat
- 5 feferonek
- 1 bobkový list
- ½ lžičky mletého česneku
- ¼ lžičky mletého tymiánu
- sůl a pepř na dochucení
Postup:
Černou čočku namočte do studené vody a nechte odstát osm hodin. Před použitím vodu slijte a čočku opláchněte.
Připravte si velký hrnec. Cibuli s česnekem nechte v hrnci s olivovým olejem zesklovatět, dokud nezprůsvitní, cca 5 minut. Zalijte kuřecím vývarem a 8 hrnky vody, přiveďte k varu a snižte teplotu. Vmíchejte namočenou čočku, šunku, rajčata, feferonky, bobkový list, tymián, sůl a pepř. Přikryjte a poduste, dokud čočka nezměkne. Až šunkové maso odpadne od kosti, vývar ještě zhoustne. Trvá to cca 3 hodiny.
Pečené banány se zmrzlinou
Ingredience:
- ¼ šálku másla
- ⅔ šálku hnědého cukru
- 3 ½ lžíce rumu
- 1 ½ lžičky vanilkového extraktu
- ½ lžičky mleté skořice
- 3 banány, oloupané a nakrájené podélně, poté příčně na plátky
- ¼ šálku nahrubo nasekaných vlašských ořechů
- vanilková zmrzlina
Postup:
Ve velké hluboké pánvi na středním plameni rozpusťte máslo. Vmíchejte cukr, rum, vanilku a skořici. Když směs začne bublat, vložte do pánve banány a vlašské ořechy. Vařte, dokud nejsou banány horké, cca 1 až 2 minuty. Podávejte s vanilkovou zmrzlinou.
Večeře
Začněte Nový rok správným jídlem z vepřového masa a zelí. Údajně to přináší štěstí! Podávejte s těstovinami.
Ingredience:
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 1 kg vepřového masa bez kosti – nakrájené na tenké nudličky velikosti sousta
- 1 lžíce másla
- ½ hlávky zelí
- 1 cibule (nakrájená na kostičky)
- ½ lžičky kmínu
- 1 ½ šálku kuřecího vývaru
- 1 červená paprika (nakrájená na kostičky)
- 1 zelená paprika (nakrájená na kostičky)
Postup:
Zahřejte rostlinný olej na pánvi. Vmíchejte vepřové maso a restujte dokud nezezlátne. Předem ho osolte a opepřete. Bude to trvat asi 10 minut. Poté si maso přendejte do misky a na výpeku rozehřejte máslo. Vložte hlávkové zelí a nechte ho zarestovat a lehce podusit cca 5 minut.
Do zelí vmíchejte cibuli a za častého míchání duste, dokud není cibule průsvitná, asi dalších 5 minut. Zeleninu posypte kmínem a ochuťte solí a černým pepřem. Nalijte do pánve 1/2 šálku kuřecího vývaru. Zvyšte teplotu a vařte, dokud se vývar téměř neodpaří. Nalijte zbývající 1 šálek vývaru. Do pánve vraťte vepřové maso, přidejte červenou a zelenou papriku a přikryjte. Duste cca 10 minut, dokud nezměkne paprika.
Přišla k večeru chuť na lehký aperitiv?
Pomeranče, zázvor a šampaňské spojte dohromady a vznikne tento jedinečný punč.
Ingredience:
- 1 litr pomerančového sorbetu
- 2 litry pomerančového džusu
- 1 – 2 litry zázvorového toniku nebo piva
- 2 lahve 750 ml vychlazeného šampaňského
Do velké punčové mísy naservírujte na střed sorbet. Vršek polijte pomerančovou šťávu. Poté zalijte zázvorovým pivem nebo tonikem. Nakonec dolijte oběma lahvemi šampaňského. Jemně promíchejte, čímž vznikne pěna na povrchu. Pijte vychlazené ve vysokých skleničkách.