Moučníky

Objevte s námi kouzlo perníku, truffles a muffin

Luxusní suroviny činí cukrařinu něčím skutečně neobyčejným. Dražší suroviny, zvláště pak čokoláda, dodají úplně jinou chuť. Pokud tedy toužíte zkusit něco nového a neotřelého, určitě vás nadchnou tyto kombinace!

Perníčkoví panáčci

Budete potřebovat:

  • 125 g změklého másla
  • 110 g hnědého cukru
  • 125 ml javorového sirupu
  • 1 vaječný žloutek
  • 375 g hladké mouky
  • 1 polévková lžíce mletého zázvoru
  • 1 polévková lžíce perníkového koření (může a nemusí)
  • lentilky na ozdobu

Postup:

Předehřejte troubu na 180 stupňů. 2 plechy vyložte pečicím papírem. Elektrickým šlehačem ušlehejte máslo, cukr a javorový sirup v míse, dokud ingredience nezískají hladkou a lesklou konzistenci.

Přidejte vaječný žloutek a šlehejte, aby se s hmotou spojil. Přidejte mouku a zázvor, můžete i trochu perníkového koření, jak je libo. Nyní k hnětení použijte ruce a hotové těsto zakryjte plastovým obalem. Dejte do lednice vychladit na 30 minut.

Těsto rozválejte na lehce pomoučené ploše na 3 mm silný váleček. Vykrajovátkem na perník o průměru 7 cm vykrajujte tvary a pokládejte je na vyložený plech. Pečte 10-12 minut nebo do světle zlatavé barvy.

Kávové truffles

Budete potřebovat:

  • 220 g belgické bílé čokolády
  • 60 ml zahuštěné smetany
  • 2 lžičky instantní kávy
  • 2 x 220 g pravé mléčné rozpuštěné čokolády
  • 24 kávových zrn na ozdobu

Postup:

Smíchejte bílou čokoládu, smetanu a instantní kávu v misce vhodné do mikrovlnné trouby. Nezakrývejte ničím a nastavte mikrovlnku na střední stupeň ohřevu (asi v polovině celé stupnice). Každou minutu zastavte a takto to dělejte tak dva až třikrát. Cílem je získat hladkou konzistenci. Když jste hotovi, umístěte hmotu do lednice cca na 3-4 hodiny.

Plech vyložte pečicím papírem. 2 lžičky čokoládové směsi vyválejte na kuličky. Umístěte na tác. Dejte do lednice na 30 minut. Mléčnou čokoládu vložte do nádoby vhodné do mikrovlnné trouby.

Zahřívejte v mikrovlnné troubě na středním stupni, každých 30 sekund zastavte mikrovlnku a po dobu 1-2 minut byste měli mít celý proces ukončen. Pomocí 2 vidliček namáčejte 1 truffle do rozpuštěné čokolády, přebytečné množství otřete o okraj. Na každou z pralinek položte kávové zrno. Dejte do lednice na 30 minut do ztuhnutí.

Vánoční muffiny

  • 375 g hladké mouky
  • 3 lžičky prášku do pečiva
  • 165 g moučkového cukru
  • 250 ml podmáslí
  • 125 ml rostlinného oleje
  • 1 lžička z otřeného vanilkového lusku
  • 2 vejce
  • 110 g malinového džemu
  • Vanilková poleva (lze zakoupit)
  • 20 g sušeného kokosu a navíc na ozdobu, taktéž kešu

Postup:

Předehřejte troubu na 200 stupňů. Formu na muffiny s 12 otvory a 1/3 jejich výšky, vyložte papírovými košíčky. Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a cukr. V jiné nádobě si vyšlehejte podmáslí, olej, vanilku a vejce, dokud se konzistentně nespojí.

Jemně vmíchejte vaječnou směs do moučné směsi, jen lehce a krátce. Polovinu směsi rovnoměrně nalijte do papírových košíčků. Přidejte marmeládu a zakryjte zbylou směsí na muffiny. Pečte 15-20 minut nebo dokud po zapíchnutí do těsta, nevytáhnete čistou špejli.

Polevu a kokos smíchejte v misce. Lžící vložte do sáčku s 1 cm drážkovanou tryskou. Hezky muffiny dozdobte. Vršek posypte kokosem a do středu muffiny umístěte kešu ořech.

Dáme ruku do ohně za to, že tyhle cukrovinky se u vás dlouho neohřejí

Nejen, že fantasticky vypadají, ale ony tak i chutnají. Pokud jde o ingredience, dejte si s jejich výběrem záležet a vyberte si jen ty nejkvalitnější. Pamatujte na rčení, někdy méně, znamená více. Dopřejte si raději pár muffin, než kilo jiného cukroví. Přebytečná kila se po svátcích těžko shazují. Držíme palce, ať se vám vše vydaří! Důležité je i stolování, krásně si nazdobte stůl a úspěch s cukrovinkami bude ladit i s ním.