Ořechová bábovka
Ořechová bábovka je snad nejoblíbenější variantou klasické bábovky. Chcete-li aby vaše odpolední posezení u kávy nebo čaje bylo ještě příjemnější, udělejte sobě i s svým nejbližším radost právě tímto moučníkem. Ale varujeme vás, ořechová bábovka má poměrně velkou nevýhodu. Pokud se vám podaří, nevydrží déle než několik desítek minut. Poté po ní zbude jen prázdný talíř bez drobečků…
Jak tedy ořechovou bábovku připravit? Proces je rychlý a snadný. V prvé řadě si připravte tyto ingredience:
- 12 dkg tuku (Hera)
- 12 dkg cukru krystal
- 20 dkg polohrubé mouky
- 10 dkg vlašských ořechů
- 4 – 5 žloutků (lépe 5)
- 1 prášek do pečiva
- 125 ml plnotučného mléka
- sníh z bílku
Postup přípravy
Ze všeho nejdříve utřete žloutky s cukrem a tukem. Připravte si formu tak, že ji důkladně vymažete Herou a vysypete polohrubou moukou. Smíchejte polohrubou mouku s nastrouhanými vlašskými ořechy, zalijte mlékem a přidejte prášek do pečiva. Míchejte tak dlouho, dokud se nezbavíte všech hrudek. Práci vám usnadní kuchyňský robot.
Poté našlehejte sníh z bílků a přidejte ho do těsta. Lehce a jemně promněte – těsto bude nadýchanější. Hotové těsto nalijte do připravené formy a nechte péct v troubě na 180°C po dobu cca 40 minut. Bábovku čas od času zkontrolujte tak, že ji propíchnete špejlí. Bude-li špejle po vytažení suchá, znamená to, že je bábovka hotová. Pokud se na ni nalepí těsto, pár minut ji v troubě ještě nechte.
Jakmile bude bábovka upečená, vytáhněte ji z trouby a chvíli nechte ve formě. Poté, co vychladne, položte na formu velký talíř a převraťte ji. Může se stát, že bábovka nevypadne a zůstane ve formě. V tom případě namočte do studené vody útěrku a dejte ji doprostřed formy. Nepomůže-li ani to, pak vám nezbude, než bábovku opatrně vyprostit (od středu) nožíkem.
Nezapomeňte ji posypat moučkovým cukrem a… můžete podávat. Přejeme vám dobrou chuť!