Pečené koleno s křenem a jablky
[dropcap]P[/dropcap]řemýšlíte nad tím, čím potěšit chuťové buňky svých nejbližších? Máme pro vás tip na vynikající mňamku, jejíž příprava vám potrvá jen několik málo minut. Výsledek vás mile překvapí. Pečené koleno s křenem a jablky je zkrátka senzační!
Připravte si tytoingredience
- 700 g vepřového zadního kolene
- 2 jablka
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 5 kuliček pepře
- 1 bobkový list
Příprava omáčky
- 400 ml jablečného džusu
- 100 g čerstvého křenu
- 2 lžíce sójové omáčky
- 5 ks hřebíčku
- 1 – 2 lžic cukru
- Olej
- Vývar
Postup přípravy
Koleno důkladně očistěte, omyjte a dejte vařit do osolené vody s bobkovým listem a celým pepřem. Vařte do poloměkka.
Mezitím omyjte jablka a odstraňte z nich jadřince. Pot je nakrájejte na kolečka. Očistěte křen, oloupejte ho a nastrouhejte na jemno.
Jakmile bude koleno uvařené, vyjměte ho ven a kůži osušte. Nařízněte jej do mřížky a z každé strany potřete hořčicí. Poté ho zprudka opečte na sádle, podlijte menším množstvím vývaru a nechte ho péct v troubě, kterou předehřejete na 190°C. Čas od času maso obraťte a podlijte vývarem. Že je hotové, poznáte dle zlatavé barvy.
Zatímco se bude maso péct, připravte si omáčku. Nechte na pánvi zkaramelizovat cukr a zalije ho jablečným džusem. Za stálého míchání směs přiveďte k varu. Poté, co se karamel rozpustí, do něj přidejte nastrouhaný hřebíček a křen a na mírném ohni vařte do doby, než se omáčka zredukuje na polovinu původního objemu. Ve finále vmíchejte sójovou omáčku a odstavte na jinou plotnu nebo úplně mimo.
Hotovou omáčku vlijte k téměř dopečenému kolenu, rozložte kolem něj kolečka jablek a vše dopečte, dokud koleno nebude zcela měkké.
Jídlo rozdělte na jednotlivé porce, obložte jablky a zalijte vypečenou omáčkou a pečivem. A můžete servírovat.
Přejeme vám dobrou chuť!