Plněné papriky s rajskou omáčkou
Ingredience
[starlist]
- 500 g mletého masa
- 1 vejce
- 1 cibule
- lžička plnotučné hořčice
- sůl
- pepř
- 6 paprik
- trocha Podravky
- strouhanka
- 1 cibule
- 1 paprika
- 1 rajský protlak
- 6 čerstvých rajčat (plechovka nakládaných rajčat)
- stroužek česneku
- celá skořice
- 2 bobkové listy
[/starlist]
Masová náplň
Mleté maso smícháme s 1 vajíčkem, přidáme najemno nakrájenou cibulku, stroužkem protlačeného česneku, osolíme, opepříme a přidáme trošku Podravky. Pořádně promícháme a podle potřeby přisypeme strouhanku. Pro lepší chuť přidáme lžičku plnotučné hořčice. Opět důkladně propracujeme, nejlépe rukama a ochutnáme. Pokud by bylo potřeba, dochutíme.
Plnění paprik
Připravíme si papriky. Ty si musíme nejdříve umýt, poté odkrojit část kolem stopky a zbavit je semínek. Pro jistotu ještě propláchneme, abychom se zbavili opravdu všech semínek. Nyní jsou připraveny pro naplnění naší masovou směsí. Plníme zhruba centimetr pod okraj, aby nám maso při jejich pečení nevypadávalo. Naskládáme je do olejem vymazaného pekáčku. Pokud nám nějaká masová směs zbude, lze z ní vytvořit kuličky a vložit je také do pekáčku. Pečeme v troubě při 200 °C přibližně 45 minut.
Omáčka
Druhou cibuli a 1 papriku pokrájíme na hrubo, zbylé stroužky česneku nakrájíme na plátky a vše dáme restovat na pánev. Rajčata spaříme horkou vodou, oloupeme a pokrájíme na kostičky. Pokud nemáme čerstvá, můžeme použít i konzervovaná. Přidáme rajský protlak. Osolíme, opepříme, vložíme bobkové listy a přidáme celou skořici. Vaříme pod pokličkou cca 45 minut. Poté vyjmeme skořici, bobkové listy a omáčku důkladně promixujeme ponorným mixérem a případně dochutíme solí. Pokud je moc hustá, můžeme mírně naředit vodou. Podáváme s kynutím knedlíkem nebo s těstovinami.