Podzimní dýňová polévka
Dýně je pro mnohé synonymem podzimu. Nemusíte jí jen vydlabávat a připravovat tak na halloween. Pokud ani vy nejste příznivci tohoto anglosaského lidového svátku, ale dýně se vám zalíbila, vyzkoušejte také její velmi dobrou chuť. Řadí se do rozsáhlé skupiny tykví, kam patří například také cuketa, rondini nebo patizon. Můžete z ní vykouzlit spoustu skvělých pokrmů, například dýňovou polévku!
Historie dýně
Již před více než deseti tisíci lety rostly v jižní a střední Americe dýně. Aktuálně známe několik set různých odrůd dýní. Ty se pěstují v tropických a subtropických i teplejších oblastech mírného pásma. Podle druhu a odrůdy obsahují dýně různé množství vitamínu A, vitamíny skupiny B a ve velkém množství vitamín C.
Dýně obsahuje také draslík, vápník, hořčík, železo, zinek a fosfor. Obsahuje vlákninu, zdravé nenasycené mastné kyselinu a beta karoten. Najdete v ní také velké množství vody a minimální obsah kalorií. Je velmi účinná při posilování imunitního systému, pomáhá trávicímu ústrojí. Připravte si z ní například dýňovou polévku. Na 4 porce budeme potřebovat:
Ingredience:
- 1 kus cibule
- 50g másla
- Sůl
- 1 kus muškátové dýně
- 1 kelímek smetany na vaření
- Drcený pepř
Postup:
Cibuli nakrájejte nadrobno a v hrnci nechejte zesklovatět na rozehřátém másle. Přidejte oloupanou a na větší kostky nakrájenou muškátovou dýni. Nechejte chvíli smažit, aby se vše krásně rozvonělo a poté zalijte studenou vodou. Zelenina musí být úplně ponořená, promícháme a vaříme na mírném plameni.
Jakmile dýně změkne (asi 20 minut), stáhneme hrnec z plamene, přilijeme kelímek smetany na vaření, podle chuti osolíme, opepříme a rozmixujeme tyčovým mixérem polévku do hladka. Jestliže se vám zdá polévka moc hustá, můžete jí zředit vodou a ještě chvíli následně povařit.
Polévku podáváme zakápnutou dýňovým olejem (pozor, je dost výrazný, stačí pár kapek) nebo můžete přidat lžíci zakysané smetany nebo ricotty.