Pohanka – jak ji uvařit
[dropcap]P[/dropcap]ohanka je obilovina, s níž můžeme v kuchyni nakládat podobně jako s rýží, krupicí, krupkami či obilninovými vločkami. V zásadě ji můžeme používat jako přílohu, zavářku, uděláme z ní kaši, doplněk luštěnin, základ zapékaných fáší, karbanátků, nebo ji použijeme jako přídavek k mletému masu.
[box type=“success“ ]
Pohanka je pro své blahodárné a léčivé účinky v dnešní době stále více vyhledávanou surovinou. Málokdo ale ví, že varem velmi rychle ztrácí vše, kvůli čemu jsme si ji koupili. Jak tedy pohanku správně uvařit, aby si zachovala všechny své léčivé účinky.
[/box]
Příprava pohanky a vaření
Pohanku vysypeme z balíčku. Má-li světlou barvu, propereme ji v jedné teplé vodě. Má-li barvu tmavě hnědou, důkladně ji promneme a vodu několikrát vyměníme. Tmavá pohanka má trochu zvláštní vůni, ba dokonce zápach a nemuseli by z ní být vaši strávníci zrovna nadšení. A tak pro začátek raději oželíme o něco více rutinu, který tmavá pohanka obsahuje a vybereme tu světlou, jen abychom jim tuto zdravou pochoutku hned nezošklivili. Ztracený rutin doplníme např. z chřestu, ze slupek rajčat, z jablečných slupek, z broskví, z nektarinek, z lesních plodů, z kiwi nebo banánů.
A nebo si můžeme uvařit černý či zelený čaj.
Pohanka varem velmi rychle ztrácí vše, kvůli čemu jsme si ji koupili. Proto ji nikdy nevařte, ale pouze zalívejte vařící vodou. Poté pohanku přikryjte utěrkou a nechte ji dostatečně dlouho nabobtnat. Doporučuji ji strčit do peřin. Poměr vody a pohanky je stejný, jako u rýže. Tedy na jeden díl pohanky přidejte dva díly vařící vody. Jen díky takové přípravě si pohanka zachová své blahodárné účinky.