Polévka z červené řepy
[dropcap]N[/dropcap]e nadarmo se říká, že polévka je grunt. Spousta lidí ji ze svého jídelníčku vyřazuje i přesto, že jsou polévky tak rozmanité a pro zdraví a vůbec stravovací návyky velmi důležité. Někdo dává přednost klasickým vývarům, někdo zase holduje hustým, krémovým polévkám. Jednou z nich je polévka z červené řepy. V zimním období příjemně zahřeje a v létě svojí lahodnou chutí osvěží. V každém případě dodá tělu spoustu zdraví prospěšných látek.
Pro přípravu budeme potřebovat tyto ingredience:
[starlist]
- 1 střední cibuli
- 2 mrkve
- 2 středně velké červené řepy
- 3 brambory
- 1 l vody
- 2 lžíce oleje
- sůl
- pepř
- kmín
- majoránka
- šťáva z citronu
- cukr
[/starlist]
Postup při vaření:
Jemně nakrájenou cibuli necháme zpěnit do růžova na oleji. Zatím si na hrubším struhadle nastrouháme oloupanou mrkev. Přidáme ji k cibulce a ještě opékáme. Červenou řepu si oloupeme a nastrouháme také na hrubším struhadle. Vložíme do hrnce k cibuli a mrkvi a zalijeme vodou. Poté oloupeme, nakrájíme na kostky brambory a přidáme do hrnce. Polévku okořeníme solí, pepřem, kmínem (může být celý nebo drcený), majoránkou a vaříme, dokud není zelenina měkká.
Na závěr můžeme přidat citronovou šťávu a trochu cukru, tak, aby nám polévka chutnala. Pokrm je připraven k servírování. Pokud dáváme přednost polévkám krémovým, můžeme ji ještě rozmixovat a na talíři nebo v polévkové misce dozdobit krémovou kysanou smetanou.
Dobrou chuť