Vaření

Pomazánka z lilku

[dropcap]M[/dropcap]áte chuť na senzační jarní nebo letní předkrm či svačinku? V tom případě vsaďte na křupavý toustík s jemnou lilkovou pomazánkou. Na netradiční pochoutce si smlsnete vy i vaší přátelé. Prozradíme vám, jak pomazánku vyrobit a to rovnou na dva způsoby.

shutterstock_149901134 (1)

Ingredience na pomazánku č. 1

[starlist]

  • 2 lilky
  • olivový olej
  • petrželka
  • česnek
  • paprička
  • sůl
  • pepř

[/starlist]

Recept na lilkovou pomazánku č. 1

Lilek omyjte, osušte, rozdělte na polovinu a propíchejte vidličkou. Poté kousky lilku naskládejte na plech, na který si předem rozložíte pečící papír. Vložte do předehřáté trouby na 200°C a nechte péct po dobu cca 30 minut. Že je lilek hotový, poznáte dle měkkého středu.

Poté, co lilek vytáhnete z trouby, z něj vyjměte měkkou dužinu. Tu vložte do mixéru, přidejte olivový olej, čerstvě nasekanou petrželku, papričku, nakrájený česnek, pepř a sůl. Ingredience rozmixujte do krému.

Lilková pomazánka je hotová, ale nechte ji vychladnout. Poté jí natřete na čerství pečivo a pusťte se do jídla. Velmi chutná je s cibulí nebo rajčaty.

Ingredience na pomazánku č. 2

        [starlist]

        • 2 lilky
        • 5 stroužků česneku
        • ½ chilli papričky
        • hrst čerstvých bylinek (plocholistá petržel a tymián)
        • lžíce sezamového semínka (bylinky a sezam můžeme nahradit kořením zátar)
        • olivový olej
        • celozrnné tousty
        • citron na pokapání

[/starlist]

Recept na lilkovou pomazánku č. 2

Nakrájejte lilek na několik větších kostek a nasolte je. Nechte chvíli ustát a po cca 20 minutách z kostek jemně vymačkejte vodu. Nasekejte na drobno chilli papričku a česnek. Orestujte lilek, chilli a česnek na rozpálené pánvi (použijte olivový olej), přidejte tymián a petržel, sezamové semínko a čerstvě mletý pepř a vše duste po dobu cca 10 až 15 min. Poté, co směs zchladne, ji rozmixujte v kutru a nechte dobře vychladit v lednici.

Tato pomazánka z lilku je skvělá na nasucho opečeném toustovém chlebu. Pro lepší chuť můžete lehce pokapat citronem. Nechte si chutnat!

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *