Vaření

Popcorn se sýrem

Chutný popcorn si můžete snadno a levně připravit doma, navíc si můžete popcorn ochutit podle sebe, například sýrem jako v tomto receptu.

Každý už někdy jedl popcorn, je chutný, lehký a navíc docela i dietní, protože zabírá objem, ale přitom má docela nízkou nutriční hodnotu. Většina lidí si ale kupuje už popcorn hotový, nebo ten „do mikrovlnky“. Takové popcorny ale obsahují spoustu éček a různých konzervantů a tak nejsou zrovna nejlepší volbou. Přitom připravit si popcorn doma je naprosto jednoduché a mnohem zdravější, navíc kukuřice k přípravě popcornu stojí jen pár korun a popcornu z ní bude hromada. Jak si popcorn připravit? Možností je více. Buď investujete do takové mašinky, která je určená přímo pro popcorn. Takováto hračka není zas tolik drahá, dá se sehnat už od ceny okolo 700 korun. Dále se dají koupit také speciální hrnce na popcorn. Podle mě to je ale zbytečná investice, stačí obyčejný hrnec (či pánvička) k tomu, abyste připravili skvělý popcorn.

K přípravě popcornu potřebujete samozřejmě také kukuřici, musí to být kukuřice určená speciálně na přípravu popcornu (odrůda nazvaná Zea mays everta), z kukuřice utržené někde na poli připravíte popcorn jen stěží. Nutné je taky přidat tuk, jinak se bude popcorn připalovat. Popcorn je ideální připravit na směsi másla a oleje. Když budete popcorn připravovat pouze na másle, má lepší máslovou chuť, ale je nutné přidat více másla, protože se na něm snadno připaluje. Důležité je také odhadnout správné množství popcornu. Nesmíte ho dát víc, než se vejde po vypukání do hrnce, jinak popcorn logicky „přeteče“. Při malém množství popcornu je zase riziko připalování. Z vlastní zkušenosti se mi oplatilo dát kukuřice tolik, aby zaplnila akorát celé dno, přičemž hrnec je přibližně stejně velký na šířku i na výšku. Tuku by mělo být asi tolik, aby v něm byly zrníčka ponořené. Hrnec je nutné přikrýt pokličkou, jednak aby popcorn nelítal po celé kuchyni, ale také proto, aby se v hrnci udrželo teplo. Ideální je průhledná poklička, máme pak lepší podívanou. Jakmile většina popcornu vypuká, když je hrnec plný, nebo když nedej bože začneme cítit pachuť připalujícího se popcornu, je nutné co nejrychleji popcorn dát pryč z hrnce, aby se nepřipaloval. Dochucení pak je na vás. Základ je sůl, dále můžeme přidat rozpuštěné máslo, nebo i speciální příchutě, jako je uvedeno v tomto receptu, další možností je pak sladká varianta, například s karamelem nebo čokoládou.

Ještě malá vsuvka o popcornu. Název vznikl zcela jednoduše, tedy spojením slov pop – pukat a corn – kukuřice. V češtině se používá také počeštělé slovo popkorn, či český ekvivalent pukavce. Původ popcornu je pravděpodobně od indiánů, tedy z Ameriky. Jak takový popcorn vzniká? Zrnko kukuřice se v podstatě obrátí naruby. Střed zrnka je tvořen tukem a vodou, při zahřátí se voda mění v páru a tak vytváří tlak. Škrob uvnitř zrnka měkne a stává se poddajným. Najednou nastane zlom a zrnko pukne, dojde k rychlému snížení tlaku a rychlé expanzi páry, což způsobí, že se škrob a protein promění do vzdušné pěny, která rychle tuhne a stává se křupavou.

x_MG_4075

Čas: 20 minut         Množství: 2 porce          Náročnost: snadné

Potřebujeme:

  • kukuřice k přípravě popcornu
  • tuk na smažení
  • 100g tvrdého sýru (eidam)
  • 100g másla
  • sůl
  • pepř
  • mletá paprika
  • mleté chilli

Postup:

  1. Připravíme si popcorn. Do středního hrnce dáme tuk, který by měl tvořit asi 0,5mm vrstvu po celém dnu. Do hrnce nasypeme kukuřici, tak aby všechny zrníčka zaplnily dno, ale žádné nebylo přes sebe. Jemně osolíme a promícháme.
  2. Hrnec přikryjeme a rozpálíme plotnu. Jakmile začne popcorn pukat, ztlumíme na mírný stupeň. Počkáme, dokud slyšíme pukání, nebo dokud se hrnec zcela nenaplní (začne se nadzvedávat poklička). Jakmile přestáváme slyšet pukání, nebo je hrnec plný, rychle odstavíme z plotny a popcorn přesypeme do mísy, aby se v hrnci nepřipaloval.
  3. Do menší mísy si dáme sýr, dle chuti přidáme koření a promícháme.
  4. K sýrové směsi přidáme rozteklé máslo a promícháme. Ochutnáme a případně dochutíme.
  5. Popcorn zalijeme hotovou směsí a důkladně promícháme.

Popcorn je ideální konzumovat ihned, například při sledování dobrého filmu.

x_MG_4071x_MG_4074

 

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *