Pořádek ve spíži – jak si vše zorganizovat?
Spíž nebývá vždycky v každém domě nebo bytě, ale kdokoliv ji má, nedá na ní dopustit. Menší místnůstka, která se nachází blízko kuchyně, je velmi dobře ventilovaná, je v ní příjemně chladno. Díky tomu se v ní mohou udržovat potraviny ve správném stavu. V této místnosti by mělo být 5 – 7 stupňů, ovšem ne víc, než 10 stupňů.
Spižírna je důležitá
A ještě důležitější je v ní mít pořádek. Také se vám občas stalo, že jste při úklidu spižírny vytáhli balíček s moukou nebo cukrem, který už byl prošlý? V takovém případě jej musíte vyhodit, což je škoda. Nebylo by lepší mít ve spižírně pořádek a vědět, co kde máte? V takovém případě je důležité rozmístění!
Správné ukládaní věcí
Ve spižírně rozmístěte police do U nebo do L. Hloubka by neměla mít víc než 30 centimetrů, což bude skvěle přehledné. Police dávejte do maximální výšky 170 centimetrů od podlahy, jinak na vyšší police neuvidíte a snadno se vám tam nakupí věci, které nebudete využívat. Vyšší patra nechávejte na sezónní věci (Velikonoce, Vánoce atd..).
Ukládejte podle váhy
V policích by měly být potraviny ukládány podle své váhy. Lehčí věci jako těstoviny, káva, čaje, špagety a podobně. Těžké věci jako konzervy, zavařené věci, lahve a podobně dejte do spodních polic. Úplně na zem, kde je nejchladněji je dobré ukládat minerální vody, sirupy a další nápoje.
Do výše očí ukládejte věci jako olej, sůl, mouka a podobně. Rovněž zde ukládejte v úrovni očí koření. Co používáte zřídka, ukládejte do spodních zásuvek. Pozor také na ukládání potravin někde dozadu. Vyhnete se tak zapomnění a následnému zbytečnému vyhazování potravin, které už budou prošlé.
Sypké potraviny (mouka, cukr, sůl a podobně) nejlépe uskladňujte do dóz, které budou uzavíratelné. Balení, která máte otevřená, dejte do sáčku nebo opatřete gumičkou. Zamezíte výskytu mušek. Potraviny si zachovávají svou vůni i chuť.