Potraviny dlouho čerstvé? Vyzkoušejte vakuování! 1
Snad každá hospodyňka se snaží udržovat potraviny čerstvé, protože jen z těch čerstvých může připravit pro svou rodinu vynikající pokrmy, které budou všem chutnat a nezpůsobí žádné zažívací či jiné problémy. Snaží se je proto dobře zabalit, ale ne vždycky je to ideálním řešením, protože jednotlivé potraviny nemusejí vydržet. Řešením je mrazák, do kterého vše dáte a vytáhnete, kdy potřebujete. Co když potřebujete potraviny za pár dní?
Vakuování jako alternativa
Potraviny můžete vakuovat, což je jeden z nejlepších způsobů skladování. Vakuování potravin je totiž může udržet čerstvé až pětkrát déle. A co víc, udrží si aroma, chuť a také živiny, které by jinak mohly vyprchat. Nešíří díky tomuto kroku zápach, můžete je jednodušeji skladovat a také do sebe nevtáhnou zápach jiných potravin, které v lednici jsou. Přemýšlíte, že přistoupíte k vakuování také? Je to jednodušší, než si myslíte a časem se bez toho již neobejdete.
Jak takové vakuování funguje?
Ze všeho nejdřív je nutno pořídit si vakuovačku. Ta pomáhá chránit kvalitu potravin. Funguje na principu odsátí vzduchu, kdy se potraviny uskladňují ve vakuu. A to celé zpomaluje množení nežádoucích mikroorganismů. Pomáhá to eliminovat a minimalizovat bakterie, plísně, brání různým pachům, aby potraviny nenačichly. Díky tomu také jednotlivé potraviny zůstávají déle čerstvé, obvykle je to třikrát až pětkrát déle. Můžete je proto nechat o něco déle v lednici.
Všestranné využití
Vakuovačku využijete takřka všude. Jste-li z těch, kteří nakupují na pár dní dopředu, protože vědí, že víc by se jim nevyplatilo, můžete vakuovat maso, které budete další den připravovat, ryby, sýry, připravit výbornou marinádu a nechat ve vakuu působit. Vše bez zápachu nepříjemně se linoucího celou lednicí. Jestliže jste zvyklí koupit velké balení salámu a jíst jej několik dní, pak je vakuovala tím pravým kdo vám pomůže udržet salámy, sýry a jiné potraviny z velkých balení déle čerstvé.