Potraviny dlouho čerstvé? Vyzkoušejte vakuování! 3
Snad každá hospodyňka se snaží udržovat potraviny čerstvé, protože jen z těch čerstvých může připravit pro svou rodinu vynikající pokrmy, které budou všem chutnat a nezpůsobí žádné zažívací či jiné problémy. Snaží se je proto dobře zabalit, ale ne vždycky je to ideálním řešením, protože jednotlivé potraviny nemusejí vydržet. Řešením je mrazák, do kterého vše dáte a vytáhnete, kdy potřebujete. Co když potřebujete potraviny za pár dní?
Vakuování jako alternativa
Potraviny můžete vakuovat, což je jeden z nejlepších způsobů skladování. Vakuování potravin je totiž může udržet čerstvé až pětkrát déle. A co víc, udrží si aroma, chuť a také živiny, které by jinak mohly vyprchat. Nešíří díky tomuto kroku zápach, můžete je jednodušeji skladovat a také do sebe nevtáhnou zápach jiných potravin, které v lednici jsou. Přemýšlíte, že přistoupíte k vakuování také? Je to jednodušší, než si myslíte a časem se bez toho již neobejdete.
Rady, které před použitím vakuovačky využijete
- Jednotlivé tekuté potraviny je vždy před vakuováním lepší zamrazit
- Mrazit je dobré také potraviny jako borůvky, maliny, jahody, masové kuličky a podobně. Ze všeho nejdřív je zmrazte na tácu, pečlivě jeden kousek po druhém a následně odsajte vzduch. Díky tomu budou držet tvar a neslepí se k sobě, což usnadní používání
- Vakuovat je možno také omáčky nebo pyré, ale před vakuováním vyklepejte všechny vzduchové bubliny
- Potřebujete uchovat mleté ořechy, mouku, strouhanku kávu a podobně? Pak přes odsávací část dejte kávový filtr nebo obyčejný papírový ubrousek či papírové utěrky. Díky tomu se drobné částečky nedostanou do přístroje
- Pozor na nebezpečné kousky, které mohou propíchnout fólii a vakuování se tak zcela mine účinkem. Vakuujte opatrně, případně použijte papírový sáček nebo kapesník
- Označujte vše – tedy vakuované potraviny. Funguje to podobně jako u mražení. Nemůže se vám stát, že namísto rajské omáčky vytáhnete jahodový rozvar nebo třeba polévku a podobně.