Pracnější cukroví, které ovšem stojí za to
Těšíte se na Vánoce? Pak jsou jejich součástí jistě i tradice v podobě pečení cukroví. My jsme si pro vás dnes připravili úžasné recepty, které vaše mlsné jazýčky v klidu rozhodně nenechají. Co zkusit „lebkuchen“, perníčky s měkkou a lahodnou strukturou? Návodů, jak na ně, je celá řada, ale my jsme vybrali ten nejlepší. A košíčky jsou také luxusní.
Na těsto:
- 1/2 šálku lískových ořechů
- 1/2 šálku mandlové moučky
- 2 3/4 šálku prosívané univerzální mouky
- 2 lžíce neslazeného kakaa
- 1 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
- 1/2 čajové lžičky jedlé sody
- 2 čajové lžičky mleté skořice
- 1 čajová lžička mletého práškového zázvoru
- 1/2 čajové lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/2 čajové lžičky mletého hřebíčku
- 1/2 čajové lžičky mletého nového koření
- 1/4 čajové lžičky mletého kardamonu
- 1/2 čajové lžičky soli
- 1/2 šálku nasekané kandované pomerančové kůry
- 1/4 šálku nasekaného kandovaného zázvoru
- 4 lžíce másla
- 3/4 šálku tmavě hnědého cukru
- 1 šálek medu
- 2 velká vejce
- 1 lžíce (15 ml) čistého vanilkového extraktu
Pro glazuru:
- 3 šálky cukrářského cukru
- 1 polévková lžíce rumu nebo čistého vanilkového extraktu
- 3 až 4 lžíce teplé vody
Troubu předehřejte na 180 °C. Lískové ořechy rozložte na plech a pečte je asi 14 minut do vzniku puchýřků. Nechte vychladnout, pak je přemístěte na utěrku a zbavte je slupek třením o sebe. Dejte je do kuchyňského robotu a jemně je namelte. Dejte do misky spolu s mandlovou moučkou, moukou, kakaem, práškem do pečiva, jedlou sodou, skořicí, mletým zázvorem, muškátovým oříškem, hřebíčkem, novým kořením, kardamonem a solí. Kandovanou pomerančovou kůru a kandovaný zázvor vložte do kuchyňského robotu spolu s 1 šálkem směsi suchých ingrediencí a mixujte. Přidejte zbývající suché přísady a opět mixujte.
V misce vyšlehejte máslo s cukrem do krémové konzistence, přidejte med a šlehejte. Dále vejce, vanilku a opět zašlehat. Při nízké rychlosti otáček přidávejte suché přísady po lžičkách, aby se vše dokonale spojilo.
Příprava jednotlivých kulatých sušenek
Těsto dejte vychladit do lednice asi na 4 hodiny. Vytvořte malé placičky a ty přeneste na plech vystlaný pečícím papírem, můžete zakoupit i oplatkový papír. Pečte asi tak 18 minut na 180°C, dokud nebude čisté a suché párátko.
Glazura:
Ve středně velké misce rozšlehejte cukrářský cukr, rum nebo vanilkový extrakt. Přidejte tolik vody, aby vznikla tenká, ale roztíratelná glazura. Naneste polevu na právě teplé sušenky a nechte úplně vychladnout. Sušenky lze skladovat ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě po dobu až 2 týdnů. Pokud se nechají stát alespoň 1 den před podáváním, výrazně se zlepší její struktura a chuť.
Dýňové košíčky s javorovo – pekanovou krustou
Na těsto:
- 2 šálky ovesných vloček
- 4 šálky nasekaných pekanových ořechů
- 1/2 šálku javorového sirupu
- 2 čajové lžičky mleté skořice
- 1 čajová lžička mořské soli
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 1/4 čajové lžičky mletého hřebíčku
Náplň:
- 1/2 šálku javorového sirupu
- 3 lžíce kukuřičného škrobu
- 2-1/4 šálku dýňového pyré
- 1/4 šálku kokosového krému nebo smetany
- 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
- 2 čajové lžičky mleté skořice
- 1/2 čajové lžičky mořské soli
- 1/2 čajové lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/4 čajové lžičky mletého zázvoru
- 1/4 čajové lžičky mletého hřebíčku
Poleva:
- 1/2 šálku nasekaných pekanových ořechů
- 2 čajové lžičky javorového sirupu
- mořská sůl
Předehřejte si troubu na 180 °C a mezitím zpracujte suroviny v kuchyňském robotu, dokud nevznikne jemný prášek. Přidejte i pekanové ořechy, které nasekejte. Ze vzniklého těsta vytvoříte cca 18 košíčků na muffiny. Pomocí mokré lžíce přitlačte směs na spodní a horní stranu košíčků a pečte dokud lehce nezhnědnou asi 10 minut.
Na náplň vyšlehejte javorový sirup a kukuřičný škrob. V jiné misce smíchejte zbývající přísady náplně a přidejte sirup se škrobem. Plňte košíčky pomocí lžíce tak, aby vám zbylo na všechny.
Navrch dejte polevu, asi jednu malou lžičku na každý košíček a dejte ještě péct na 35-45 minut.